Boeken

Cees Nooteboom

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag verschijnt van romancier, reisschrijver en dichter Cees Nooteboom het boek 'Avenue', een bundeling van de vele literaire bijdragen die hij voor dit roemruchte Nederlandse tijdschrift schreef. Van 1967 tot 1982 portretteerde hij onbekende buitenlandse dichters, die achteraf bepalend zijn geweest voor de twintigste eeuw.

Schrijver Cees Nooteboom had in 1955 een vliegende start met zijn debuutroman Philip en de anderen. Na 1963 reisde hij de hele wereld over en schreef hij lange tijd geen romans. Het reizen was goed te combineren met zijn werk als literair redacteur bij Avenue. De bijdragen die hij gedurende vijftien jaar voor dit roemruchte tijdschrift schreef, zijn nu gebundeld uitgegeven.

Deze zomer bereikte romancier, reisschrijver en dichter Cees Nooteboom de leeftijd van tachtig jaar. Om dat te vieren verschijnen er deze maand drie bijzondere uitgaven. De Argentijnse schrijver Alberto Manguel, met wie hij bevriend is, schreef een essay over hem: Verjaardagsbrief voor Cees Nooteboom. De Vlaamse journalist Piet Piryns voerde een marathongesprek met de schrijver, dat nu onder de titel Met lopen nooit meer opgehouden in boekvorm verschijnt. En tenslotte is daar Avenue, een bundeling van de vele literaire bijdragen die Nooteboom leverde aan dit tijdschrift, op groot formaat met kleurenillustraties.

Van 1967 tot 1982 was Nooteboom literair redacteur bij Avenue. In de literaire kringen wekte dat enige argwaan op, omdat Avenue toch vooral als modeblad werd gezien. Het  was vernieuwend in die tijd, dat de onderwerpen van een klassiek vrouwenblad met artikelen over reizen en literatuur werden gecombineerd. Nooteboom: 'Het werd niet echt waargenomen, zeker niet in literair Nederland, maar degene die er toededen werkten mee. Hugo Claus, W.F. Hermans; ze hebben allemaal meegewerkt. En natuurlijk stond dat dan vaak tussen van alles en nog wat, maar dat overleeft poëzie altijd.'

Bij Avenue had Nooteboom alle vrijheid. Dankzij zijn reiszucht en nieuwsgierigheid naar onbekende dichters, lukte het hem vaak om buitenlandse dichters te kiezen die achteraf bepalend zijn geweest voor de twintigste eeuw. Fernando Pessoa, Octavia Paz, Sylvia Plath, Pablo Neruda, Jorge Luis Borges, Paul Celan en Anna Achmatova; Nooteboom introduceerde ze bij een groot publiek. 'Tussen een reizend leven vond ik altijd iets.' Vijftig jaar later doet hij nog steeds waar hij als redacteur van Avenue aan begon: reizen, ontdekken en schrijven.