VPRO Boeken 15 juni

Kristofer Schipper & Petra Couvée

De bekende sinoloog Kristofer Schipper komt vertellen over zijn vertaling van Confucius. De gesprekken. Schipper geeft de eerste volledige Nederlandse vertaling van dit werk. Ook voorziet hij het van een op de oude exegetische literatuur berustende toelichting. Ook te gast is Petra Couvée. Zij schreef samen met Peter Finn De zaak Zjivago: een spannend geschreven boek over een fascinerende periode uit de recente geschiedenis en over de roman Dokter Zjivago die de wereld op z’n kop zette.

Wim Brands

Wim Brands blikt vooruit


Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

De zaak Zjivago - Petra Couvee, Peter Finn

Het is 1957. Dokter Zjivago van Boris Pasternak wordt in het Westen gedrukt en gebruikt als wapen in de Koude oorlog. Maar waarom verboden de Russen het boek. Was dat wel zo'n handige politieke daad?

En op wiens kosten werd het boek geproduceerd?

Slaviste Petra Couvee schreef samen met de Amerikaanse journalist Peter Finn een reconstructie die zich laat lezen als een detective.

Neem alleen de rol van Pasternak. Hoe kon het dat Stalin hem bij voorbeeld ongemoeid liet terwijl zijn vrienden een voor een werden opgepakt en afgevoerd naar de kampen.

Petra Couvee is zondagochtend te gast in boeken om antwoorden op die vragen te geven.

De gesprekken - Confucius, vertaald door Kristofer Schipper

Sinoloog Rik Schipper vertaalde tot groot genoegen van veel lezers een paar taoistische meesterwerken. Onlangs verscheen zijn vertaling van De Gesprekken van Confucius. Ik praat met hem over de betekenis van dat werk en vraag me ook af hoe groot de invloed van Confucius dezer dagen nog is in China.

Rik Schipper vertelt onder meer een indrukwekkend verhaal over een grote bijeenkomst waaraan hij deelnam. Stel je zo'n bijeenkomst bij ons voor en je ziet direct de dranghekken, de ordepolitie. Hoe kan het dat die bijeenkomst waaraan hij deelnam zonder dranghekken en politie, laat staan bewegwijzering, in alle rust verliep.