VPRO Boeken

Annegreet van Bergen & Ann de Craemer

Ooit was de dagelijkse douche een wekelijkse teil, de bankrekening een papieren loonzakje en de verwarming een stoffige kolenkachel. In 'Gouden jaren' beschrijft Annegreet van Bergen hoe deze ongekende en razendsnelle groei ons dagelijks leven ingrijpend heeft veranderd. Ook te gast is Ann de Craemer over haar nieuwe boek Kwikzilver. Een ontroerend verhaal over een familie, een huis, een leven en een eeuw.

VPRO Boeken

Wim Brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.
Annegreet van Bergen: Gouden jaren

 

Ik herinner me onze eerste telefoon, ik herinner me dat we een douche kregen en niet meer in een teil hoefden op zaterdagmiddag. Nederland veranderde drastisch in de naoorlogse jaren. Wie de feiten - zoals hierboven - hoort bekruipt ongetwijfeld het gevoel dat we het wel weten en dat we in deze chaotische tijden nu niet bepaald zitten te wachten op nostalgisch getinte verhalen.

Maar dat zijn de verhalen die Annegreet van Bergen in Gouden Jaren (Atlas Contact) vertelt dan ook niet. Het bijzondere van haar boek is dat ze telkens weer laat zien wat die feiten te betekenen hebben, teweeg brachten.

Ann de Craemer: Kwikzilver

 

Ann de Craemer schreef met Kwikzilver (De Bezige Bij) een bijzonder boek over haar grootmoeder die op het Vlaamse platteland leefde. Bijzonder omdat ze zo onnadrukkelijk vertelt over dat ogenschijnlijk onopvallende bestaan waarin zich zoals in elk mensenleven gebeurtenissen voltrokken die dat leven stempelden, laat zien wat er in haar huis gebeurde: de vluchtelingen die er tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilden, het zoontje dat ze er verloor, de familiefeesten die er werden gevierd. En hoe zat het met de vader die zijn geluk in Amerika zocht en niet vond.