VPRO Boeken 7 september, NPO 1, 11.20 uur

Jannetje Koelewijn & Cordula Rooijendijk

In deze eerste aflevering van het nieuwe en tiende seizoen ontvangt Wim Brands de volgende gasten:

Jannetje Koelewijn komt vertellen over haar nieuwe roman 'Heilbrons Hel'. Een roman over mannen met geld en mannen die de wet moeten handhaven.

Ook Cordula Rooijendijk is te gast met haar nieuwste boek 'Vrije Jongens'. Wie zaten er achter de handel die Nederland ooit rijk maakte?

Wim Brands blikt vooruit


Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

Cordula Rooijendijk 'Vrije jongens'


Cordula Rooijendijk
, gepromoveerd geografe en sinds enkele jaren werkzaam op een Amsterdamse basisschool, heb ik eerder voor Boeken geïnterviewd.

Toen had ze een boek geschreven over de Nederlandse waterbeheersing en was de vraag: maken wij niet een grote denkfout als we menen dat de dreiging  van het water misschien wel op een andere manier beheerst kan worden dan door dijken.

Nu heb ik haar uitgenodigd naar aanleiding van Vrije jongens, een geschiedenis van de Nederlandse handel. Rooijendijk hoorde evenals wij die uitspraak van Balkenende: waar is die VOC-mentaliteit? Maar zij vroeg zich vervolgens af wat die mentaliteit dan wel precies betekende en ging op onderzoek uit, waarbij uiteindelijk de vraag is: hoe handelen we tegenwoordig?

Jannetje Koelewijn 'Heilbrons hel'


In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen spreek ik ook met NRC-journalist Jannetje Koelewijn.

Zij, bekend van portretten van topondernemers, schreef een roman, Heilbrons hel, over een zakenman die verdacht wordt van voorkennis. Er is nauwelijks bewijs. Toch moet hij hangen. Waarom?

Natuurlijk stel ik Koelewijn vragen over het artikel dat zij schreef over prins Friso dat direct nadat hij onder de sneeuw bedolven raakte in haar krant verscheen en waardoor zij in opspraak kwam.

Want dat is ook een vraag die haar roman oproept: hoe functioneert de journalistiek als er bloed wordt geroken?