VPRO Boeken

Oek de Jong en Jaap Goedegebuure

Een gesprek over Frans Kellendonk met Oek de Jong en Jaap Goedegebuure. Nu, vijfentwintig jaar na het overlijden van één van de meest getalenteerde en spraakmakende auteurs, praten zij in VPRO boeken over deze uitmuntende en gedreven briefschrijver.

In deze uitzending kondigt Wim Brands een nieuw boekenkanaal aan: VPRO Poëzie. Hier vind je interviews, gedichtentips en het nieuwe programma DichterBij, een serie portretten van eigentijdse Nederlandse en Vlaamse dichters.

frans kellendonk

Een gesprek over Frans Kellendonk, 25 jaar nadat hij op 39-jarige leeftijd is overleden. Hij was één van de meest getalenteerde en spraakmakende auteurs van zijn generatie, en een uitmuntende en gedreven briefschrijver, zo blijkt uit het brievenboek 'De Brieven', een ruime keuze uit zijn correspondentie, samengesteld en geannoteerd door Oek de Jong en Jaap Goedegebuure, beiden te gast in de uitzending. Het boek geeft niet alleen een beeld van een zich ontwikkelend schrijverschap, maar ook van de vriend, minnaar en zoon die Kellendonk was.

wim brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

In VPRO Boeken praten Oek de Jong en Jaap Goedegebuure over de brieven van Frans Kellendonk die zij dit jaar, 25 jaar na de dood van de schrijver, bezorgden.
In november verschijnt het verzameld werk van Kellendonk in twee cassettes.
Mooi moment om stil te staan bij leven en werk van de schrijver die als geen ander de problemen van zijn tijd, onze tijd, onder woorden probeerde te brengen.
Zoals Bas Heijne ooit treffend opmerkte: Kellendonk begreep als geen ander dat het een misverstand is te denken dat met het verdwijnen van het geloof de vragen die het geloof stelt ook verdwenen zijn.
Een gesprek over gemeenschap, geloof, de noodzaak van grote woorden.
 

Frans Kellendonk en de anderen

Eerder werd in een speciale uitzending van de VPRO  aandacht besteed aan Frans Kellendonk en zijn teksten. Wat hebben deze nog te zeggen en hoe leeft de schrijver voort in het huidige literaire landschap? Er wordt gebruik gemaakt van zeldzame opnamen uit het archief, waar jonge schrijvers zich in briefvorm richten tot de schrijver. Dirigent en pianist Ed Spanjaard, een van de beste vrienden van Kellendonk, is te gast.