VPRO Boeken zondag 5 april, NPO 1, 11.20 uur

Theo Jansen en Tim de Mey

Tim de Mey (1973), filosofiedocent in Rotterdam en Gent, vertelt over zijn nieuwste boek 'Het voordeel van de twijfel', vol voorbeelden van films (Rear Window, Der Himmel über Berlin) en gedachte-experimenten die ontregelen. Ook te gast is kunstenaar Theo Jansen (1948) bekend van zijn grote wonderbaarlijke en levensecht bewegende sculpturen. De Russiche fotografe Lena Herzog maakte een boek over zijn werk: Strandbeest.

Wim Brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

Deductie, roept Sherlock Holmes voortdurend.
Deductie, afleiden - daar gaat het om als je een misdaad wilt oplossen.
Op politiescholen leer je het ook.
Maar is het waar?

Nee, zeg filosoof Tim de Mey, en hij legt het misverstand graag uit naar aanleiding van de filmklassieker Rear Window, want De Mey gebruikt veel cinematografische voorbeelden als hij filosofische problemen ter sprake brengt.

En die problemen hebben altijd van doen met twijfel. De Mey is zondag te gast in VPROBoeken naar aanleiding van zijn boek Het voordeel van de twijfel.

Ook te gast is Theo Jansen. Die op zijn manier evenals De Mey voortdurend in de weer is met denkexperimenten.

Sinds tientallen jaren is Jansen bezig met het maken van zijn strandbeesten die te zien zijn op het strand bij Scheveningen.
Materiaal: PVC.
Doel: de schepping opnieuw uitvoeren en ontdekken hoe evolutie 'werkt'; hoe belangrijk zijn bij voorbeeld mislukkingen, wat leren ze ons?

Jansen is te gast naar aanleiding van het boek dat onlangs over zijn levenswerk verscheen: Strandbeest.