Herhaling: 17 juli, 11.20 uur, NPO 1
zondag 1 mei, 11.20 uur, npo 1
Wim Noordhoek en Alfred Birney
Te gast zijn de schrijvers Wim Noordhoek over 'Muzenstraat en andere Haagse verhalen' en Alfred Birney over 'De tolk van Java'.
jeroen van kan over de gasten
Radiomaker Wim Noordhoek is altijd een Hagenaar gebleven. In de stad waar hij al het grootste deel van zijn leven woont, Amsterdam, is hij een gast. Hij logeert er, zegt hij zelf. En toch is dat Den Haag waar hij nog steeds toe behoort geen arcadisch jeugddecor. Hij kwam er lang niet. Had de stad de rug toegekeerd, tot Willem Brakman hem er mee wist te verzoenen. In Muzenstraat en andere Haagse verhalen, geïllustreerd met tekeningen van beeldend kunstenaar Marcel van Eeden, schetst hij een beeld van de stad en het leven dat hij er achterliet. Veel naderend onheil schemert in de verhalen door, maar ook uiterst subtiele humor.
Alfred Birney is opgegroeid in een oorlog die niet de zijne was. Het was de oorlog van zijn vader, die in de turbulente periode waarin Nederlands-Indië transformeerde tot Indonesië vocht aan de kant van koningin Wilhelmina. Later, toen hij vanwege zijn positie niet langer in zijn land van herkomst kon blijven, woedde de oorlog verder in het gezin dat hij stichtte in Den Haag. Buiten wilde iedereen de zwarte bladzijde omslaan, maar binnen ging de strijd verder. Het boek De tolk van Java van Alfred Birney bevat het verhaal van de zoon, en van die vader, met wie hij ondanks alles toch niet genadeloos afrekent.