zondag 11 december, 11.20 uur, NPO 1

Christine Otten en Amy Liptrot

Christine Otten schreef de roman We hadden liefde, we hadden wapens. Ook te gast is de Britse schrijfster Amy Liptrot. Zij praat over haar boek De Uitweer.

VPRO Boeken
Zondag 11 december om 11.20 uur op NPO 1
 

Christine Otten

Christine Otten schreef We hadden liefde, we hadden wapens. Een roman over strijd tegen onrecht en opkomen voor het recht te mogen zijn wie je bent, ongeacht de consequenties. Het verhaal begint in Monroe, North Carolina, 1961. Robert F. Williams leidt geweldloze acties tegen de rassenscheiding in zijn stad. Wanneer kort na elkaar zwarte vrouwen worden mishandeld door witte mannen en zwarte mannen worden vermoord door de Ku Klux Klan en de daders vrijuit gaan, roept Williams de zwarte bevolking op zich te bewapenen. Dat maakt hem tot doelwit: de KKK wil hem lynchen en de FBI verklaart hem tot staatsvijand nummer één. Halsoverkop vlucht hij, samen met zijn vrouw en twee zoontjes. Eerst naar Cuba als gast van Fidel Castro, daarna naar China. Pas als Richard Nixon de banden met Mao Zedong aanhaalt kan het gezin huiswaarts keren.

Amy Liptrot

Ook te gast is de Britse schrijfster Amy Liptrot. Zij praat over De Uitweer: een boek vol natuurbeschrijvingen en thema's als verslaving en herstel, de grote stad en het geïsoleerde eiland. Amy Liptrot bracht haar kindertijd door op de Orkney-eilanden, een eilandengroep ten noorden van Schotland. Haar jeugd bestaat uit de wisseling van de seizoenen, de geboorte en sterfte van de dieren, de bipolaire stoornis van haar vader en het weidse landschap. Als rusteloze tiener kan ze niet wachten om deze plek achter zich te laten. Zodra het kan vertrekt ze naar Londen. Aanvankelijk gaat het goed, middagen in het park met bier en wijn gaan over in nachten vol drugs. Maar langzaam neemt haar verslaving de overhand. Als ze eerst haar vriend en daarna steeds meer zichzelf verliest, beseft ze dat er iets moet veranderen.