zondag 18 september, 11.20 uur, npo 1

Emma Cline en Margriet de Moor

Emma Cline (De Meisjes) en Margriet de Moor (Van vogels en mensen) zijn zondagochtend te gast bij Jeroen van Kan.

VPRO Boeken
Zondag 18 september, 11.20 uur, NPO 1

Emma Cline

Presentator Jeroen van Kan praat vandaag met de jonge Amerikaanse schrijfster Emma Cline (1989) over haar trefzekere en internationaal succesvolle debuut The Girls. In Amerika was haar boek The Girls een literaire sensatie. The Girls verschijnt nu vertaald als De Meisjes en is een klassieke coming of age-roman, gesitueerd in het Californië van 1969, over een meisje dat onder invloed komt te staan van de vrouwelijke leden van een gewelddadige commune. 'Ik wachtte op iemand die me zou vertellen wat er goed aan me was.'

De veertienjarige Evie is sinds de scheiding van haar ouders neerslachtig en rusteloos. Aan het begin van de zomer maakt ze kennis met een groepje jonge vrouwen, die alles belichamen wat ze zelf zou willen zijn: zorgeloos, onafhankelijk en, vóór alles, vrij. Ze raakt bevriend met de negentienjarige Suzanne, die zich zusterlijk over haar ontfermt. Eindelijk ziet iemand haar staan. Evie sluit zich aan bij de commune waar Suzanne woont en raakt, net als de andere meisjes, al snel in de ban van de charismatische maar meedogenloze leider hiervan. Langzaam maar onherroepelijk stevent de zomer af op een gewelddadige climax. De Meisjes gaat over een meisje dat hunkert naar liefde en erkenning, en is een overtuigend verhaal over de werking van macht.

Margriet de Moor

Ook te gast is Margriet de Moor (1941) met wie het gaat over haar nieuwe familieroman, Van vogels en mensen. Op een nacht beleeft een vrouw de moord die haar tijdens kwaadaardige politieverhoren is aangepraat zodanig, alsof de moord werkelijk door haar is begaan. De ochtend daarop bekent ze. Ze wordt veroordeeld. Dit is de kern van het weefsel van gebeurtenissen waarin moord en doodslag, en de afwezigheid van zelfs maar een greintje wroeging de hoofdmotieven zijn. Van vogels en mensen is een fascinerende vertelling waarin de levens van een twaalftal mensen als een familieroman in elkaar haken.