VPRO Boeken

Ilja Leonard Pfeijffer en Kristine Bilkau

Te gast is Ilja Leonard Pfeijffer over Brieven uit Genua, de natuurlijke tegenhanger van La Superba; en Kristine Bilkau met haar roman De Gelukkigen.

VPRO Boeken
Herhaling: zondag 7 augustus, 11.20 uur, NPO 1

presentator jeroen van kan

Jeroen van Kan (1968) maakt radio- en televisieprogramma’s en schrijft. Hij was onder meer presentator van het VPRO-programma De Avonden en redacteur van de literaire tijdschrijften Tirade en De Tweede Ronde. Samen met Wim Brands stelde hij het boek Nederland, een objectief zelfportret samen.

Jeroen van Kan blikt hieronder vooruit op de gasten in VPRO Boeken:

Ilja Leonard Pfeijffer

Is de Ilja Leonard Pfeijffer uit Brieven uit Genua de echte Ilja of gaat het opnieuw om een maskerade? Hij zegt in het boek volkomen eerlijk te zijn geweest, maar wat is een eerlijke weergave van jezelf in een boek? Kan dat? Bestaat dat? Zoals in bijna alle boeken van Pfeijffer verkent hij ook in Brieven uit Genua opnieuw de grens tussen fictie en werkelijkheid. Het echte leven? Dat is een spiegelpaleis van ficties.

Kristine Bilkau

Isabel speelt cello, maar kan haar hand niet meer stilhouden en raakt haar baan kwijt. Georg is journalist, maar het blad waar hij voor schrijft wordt overgenomen en hij raakt zijn baan kwijt. Hun relatie komt onder druk te staan nu ze worden geconfronteerd met actuele vragen als: wat wil ik eigenlijk? Waarom is de welvaart van vorige generaties ineens niet meer vanzelfsprekend? De roman De gelukkigen van Kristine Bilkau bevat zowel een universele geschiedenis als een beeld van deze tijd.