zondag 23 oktober, 11.20 uur, npo 1

Jonathan Safran Foer

De bekende Amerikaanse schrijver Jonathan Safran Foer (1977) praat over 'Hier ben ik', zijn eerste nieuwe roman sinds het verschijnen van 'Extreem luid en ongelooflijk dichtbij' in 2005. Jeroen van Kan had een exclusief interview met Foer.

VPRO Boeken
Zondag 23 oktober, 11.20 uur, NPO 1
 

Jeroen van Kan blikt vooruit

'De nieuwe roman van Jonathan Safran Foer gaat over woorden. De zoon van hoofdpersoon Jakob, Sam, 13 jaar, aan de vooravond van zijn bar mitzwa, maakt op school een lijstje van schuttingwoorden. Hij wordt terecht gewezen door zijn leraar en zijn moeder. Wat betekenen die woorden? Is de woorden opschrijven hetzelfde als ze uitspreken? En is ze uitspreken altijd fout?

Jakob zelf wisselt wat zeer expliciete sms'jes met een collega van zijn werk. Is hij daarmee vreemd gegaan? Zijn vrouw beoordeelt het als ontrouw, zelf zegt hij dat het 'maar woorden' zijn.

Als God Abraham vraagt zijn zoon te offeren, dan antwoordt de vader met Hier ben ik. Als zijn zoon vraagt wat er te gebeuren staat, dan zegt hij: Hier ben ik. Maar de omstandigheden zijn zodanig dat je er niet tegelijkertijd voor je zoon kunt zijn en ook voor God. Of je beschermt je kind, of je gehoorzaamt God.

Hoe verenig je als mens al die verantwoordelijkheden? Kun je tegelijk een goede vader zijn en besluiten, zoals Jakob doet, naar Israël te gaan om het land te redden van een nakende ondergang? Wat zeg je eigenlijk als je tegen verschillende mensen Hier ben ik zegt en die beloftes onverenigbaar blijken? En wat zegt dat verolgens over jou? De roman gaat kortom over de bijna onmogelijke opgave om een mens te zijn.'

Hier ben ik - jonathan safran foer

Hier ben ik is Foers eerste roman sinds elf jaar geleden zijn boek Extreem luid en ongelooflijk dichtbij verscheen. Dit monumentale werk is geschreven met de intensiteit, inventiviteit en urgentie die zijn eerdere romans zo geliefd maakten bij lezers en critici. Ook deinst hij er niet voor terug om in zijn nieuwe roman op hilarische wijze heilige huisjes omver te schoppen. Hier ben ik is de meest diepgravende, onderhoudende en nietsontziende roman van Foer tot nu toe.

Het verhaal beschrijft drie tumultueuze weken uit het getroebleerde leven van een familie in het hedendaagse Washington D.C. Terwijl de joodse Jacob, Julia en hun drie zonen zich onontkoombaar geconfronteerd zien met het verschil tussen hun dromen en de werkelijkheid, zet een catastrofale aardbeving een pan-Arabische invasie van Israël in gang. De eigenlijke betekenis van het begrip ‘thuis’ staat ter discussie – evenals de fundamentele vraag hoeveel ellende iemand in zijn leven kan verdragen.