zondag 6 november, 11.20 uur, NPO 1

Bregje Hofstede en Frank Witzel

Frank Witzel over 'Hoe een manisch-depressieve tiener in de zomer van 1969 de Rote Armee Fraktion bedacht'. Verder praat Bregje Hofstede over haar nieuwste boek 'De herontdekking van het lichaam'.

VPRO Boeken
Zondag 6 november, 11.20 uur, NPO 1
 

Frank Witzel

Frank Witzel (1955) schreef Hoe een manisch-depressieve tiener in de zomer van 1969 de Rote Armee Fraktion bedacht. Een explosieve mix van geschiedenis en fictie die het naoorlogse Duitsland door de ogen en oren van een fantasievolle puberjongen tot leven brengt. Met dit boek won Witzel de Deutscher Buchpreis 2015, de belangrijkste literaire prijs in Duitsland.

In deze groots opgezette literaire reconstructie van het tijdperk dat eindigde in 1989, beschrijft hij de oude Duitse Bondsrepubliek van na de oorlog tot aan de val van de Muur door de ogen van een tobbende tiener. Als lezer zit je naast de dertienjarige in de achtbaan van zijn belevingen en kijk je met de volwassen geworden tiener mee als hij terugblikt.

Bregje Hofstede

Ook te gast is Bregje Hofstede (1988). Ze praat over haar nieuwste boek De herontdekking van het lichaam, waarin ze zoekt naar een antwoord op de vraag waarom zij zich vervreemd voelt van haar lichaam. Hoe heeft de breuk tussen lichaam en geest kunnen ontstaan? Hoe speelde die mee in de burn-out die ze op haar vierentwintigste kreeg? Hoe kun je schrijven met je lijf?