zondag 10 september, 11.20 uur, NPO 1

Maarten ’t Hart en Rob van Essen

Carolina LoGalbo spreekt Maarten 't Hart over 'De wereld van Maarten 't Hart. De beste stukken over natuur, literatuur, religie en muziek'. En Rob van Essen praat over zijn boek 'Winter in Amerika'.

VPRO Boeken
Zondag 10 september om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Maarten ’t Hart

In 1976 verscheen onder de titel De kritische afstand, de eerste essaybundel van Maarten ’t Hart. Zijn vak, de ethologie, vormde de inspiratiebron voor prikkelende beschouwingen over het gedrag van mensen, bekeken via de omweg van diergedrag. In 1978 volgde de tweede essaybundel, De som van misverstanden, over bewonderde schrijvers. De bundel werd bekroond met de J. Greshoff- prijs. Daarna volgden nog tal van essaybundels. De wereld van Maarten ’t Hart is een representatieve bloemlezing essays waarin alle onderwerpen aan bod komen. Steeds verrassend, altijd eigenzinnig, worden literaire, biologische, religieuze, feministische en muzikale onderwerpen onbekommerd van dwarse kanttekeningen voorzien.

Rob van Essen

Ook te gast is Rob van Essen (1963) over zijn nieuwste boek Winter in Amerika. Rob van Essen is een auteur die ons in Winter in Amerika met nieuwe ogen leert kijken. Wil je als schrijver de wereld zichtbaar maken voor je lezers, dan is het niet altijd voldoende om hem voor te schotelen zoals hij is. Dan moet je hem soms verdraaien, er een nieuwe vorm aan weten te geven. Dat kan hij alleen omdat hij volledig de baas is over zijn taal, hij heeft zijn zinnen als een hond aan de ketting. Op die manier leidt hij ons een altijd verrassend verhaaluniversum binnen – en dat moet, want we hebben verrassing nodig om de wereld te kunnen zien. Van Essen schrijft romans en verhalen. Zijn roman Visser werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. De verhalenbundel Hier wonen ook mensen was genomineerd voor De Gouden Boekenuil en werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel.