zondag 11 juni, 11.20 uur, NPO 1

Steffie van den Oord en Marjolijn van Heemstra

Een gesprek met Steffie van den Oord over haar portrettenbundel 'Honkvast van oude huizen, de mensen die blijven'. Marjolijn van Heemstra is ook te gast, zij vertelt over haar boek 'En we noemen hem'.

VPRO Boeken
Zondag 11 juni om 11.20 uur op NPO 1
Herhaling: zondag 27 augustus om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Steffie van den Oord

Carolina Lo Galbo spreekt met Steffie van den Oord (1970) over haar portrettenbundel Honkvast van oude huizen, de mensen die blijven. Achter afbladderende raamkozijnen of ouderwetse gordijnen leven ze, door de jaren heen bijna vergroeid geraakt met het huis waar ze geboren en getogen zijn. Wat er ook gebeurt: ze zullen nooit vertrekken. Wie zijn zij? Steffie van den Oord zocht vijftien van die honkvaste mensen op en vertelt in Honkvast hun verhaal.

Marjolijn van Heemstra

Ook te gast is Marjolijn van Heemstra (1981), zij vertelt over En we noemen hem. Een familieverhaal dat het midden houdt tussen een roman en een reportage. Op 18-jarige besluit Marjolijn van Heemstra haar toekomstige eerste zoon te vernoemen naar 'bommenneef', een verre oom en, volgens de familielegende, verzetsheld. Als Marjolijn zwanger is komt haar belofte ter sprake en het verlangen dringt zich op meer van de oom te weten te komen. Dan rijst de vraag of Frans de bommenneef inderdaad een held van het verzet is geweest of een ordinaire moordenaar.