zondag 12 november, 11.20 uur, NPO 1

Alan Hollinghurst

Jeroen van Kan spreekt met Alan Hollinghurst (1954) over zijn nieuwste roman De Sparsholt-affaire.

VPRO Boeken
Zondag 12 november om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Alan Hollinghurst

Jeroen van Kan spreekt met Alan Hollinghurst (1954) over zijn nieuwste roman De Sparsholt-affaire.

In het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog vertelt Freddie Green het verhaal van zijn studentenleven in Oxford. Er is een nieuwe student aangekomen, David Sparsholt, voor wie Freddie en zijn vriend Evert Dax een meer dan gewone belangstelling hebben. Zijn fysieke aantrekkelijkheid is even sterk als zijn raadselachtige afstandelijkheid. De oorlog lijkt zich slechts aan te dienen wanneer de huisknecht bij de invallende avond de ramen komt verduisteren.


De schijnbaar onschuldige romantiek van een studententijd heeft echter zijn weerslag op de vrienden, en zelfs op de generaties na hen. In De Sparsholt-affaire beschrijft Alan Hollinghurst met zijn gedreven, elegische pen het verhaal van een groep vrienden en families dat een periode van zeventig jaar omspant. Geen hedendaagse schrijver is in staat zo elegant en tegelijk zo indringend? te schrijven over vriendschap en verlangen als Alan Hollinghurst.

Alan Hollinghurst is de schrijver van vijf beroemde romans, waarvan de voorlaatste, De schoonheidslijn, de Man Booker Prize 2004 won, en de laatste, Kind van een vreemde, op de longlist van diezelfde prijs terechtkwam.