zondag 19 november, 11.20 uur, NPO 1

Pieter Waterdrinker en Elke Geurts

Carolina Lo Galbo spreekt met Pieter Waterdrinker (Tsjaikovskistraat 40, een autobiografische vertelling over Rusland & Revolutie) en Elke Geurts (Ik nog wel van jou).

VPRO Boeken
Zondag 19 november om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Pieter Waterdrinker

Carolina Lo Galbo spreekt met Pieter Waterdrinker over zijn nieuwe roman Tsjaikovskistraat 40, een Autobiografische vertelling over Rusland & Revolutie, waarin hij de lezer op een duizelingwekkende reis meeneemt door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven.

Vertrekpunt is zijn huis in Sint-Petersburg, waar de auteur woont met zijn vrouw en drie poezen, midden in de buurt die honderd jaar geleden het epicentrum was van de Russische revolutie van 1917. Behalve een kroniek over deze periode, die de loop van de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw ingrijpend zou bepalen, is de roman een verslag van het onwaarschijnlijk avontuurlijke leven van de auteur, die de afgelopen kwarteeuw in de Sovjet-Unie en Rusland doorbracht. In de handen van meesterverteller Waterdrinker wordt dit een rit op een literaire achtbaan.

Een ode aan de gespleten ziel van Rusland en de eeuwige interne strijd die dat oplevert.

Lees ook: uit de VPRO Gids
interview met Pieter Waterdrinker →

Elke Geurts

Ook te gast is Elke Geurts met haar nieuwste boek Ik nog wel van jou. Een ontroerend en hartverscheurend verslag van een gezin dat uiteenvalt.

'Ik hou niet meer van je.' Met deze eenvoudige woorden loopt de man van E.G. haar leven uit. De nieuwe werkelijkheid lijkt slechts een nare droom, ook omdat ze elkaar nog elke dag zien; ze hebben twee jonge dochters, delen een huis en 24 jaar van hun leven. E. zet alles op alles om er een ander verhaal van te maken, een béter verhaal. Want zij zijn toch anders dan die andere stellen die uit elkaar gaan? Het kan nog goedkomen, denkt ze steeds, terwijl ze toekijkt hoe haar grootste angst langzaam maar zeker realiteit wordt.

Ik nog wel van jou is het nietsontziende verslag van een gezin dat uiteenvalt, maar tegelijkertijd een boek over het geloof in de liefde en de kracht van literatuur.