zondag 22 januari, 11.20 uur, NPO 1

Annelies Verbeke en Twan Geurts

Jeroen van Kan ontvangt schrijvers Annelies Verbeke en Twan Geurts. Verbeke vertelt over haar verhalenbundel 'Halleluja' en Geurts over zijn biografie 'De Nederlandse paus, Adrianus van Utrecht 1459-1523', over de enige paus uit de Lage Landen.

VPRO Boeken
Zondag 15 januari om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Annelies Verbeke

Jeroen van Kan spreekt met de bekende Belgische schrijver Annelies Verbeke (1976) over Halleluja: haar nieuwste verhalenbundel.

In de vijftien verhalen van Halleluja ontdekken de personages dat elk begin een einde in zich draagt en dat een einde vaak, maar niet altijd, een nieuw begin inluidt. Annelies Verbeke is hier op haar best en weet zoals altijd verrassende en verontrustende situaties te creëren. Een verhalenbundel over onvermijdelijk verlies en de lastige lokroep van de schone lei.

Twan Geurts

Ook te gast is Twan Geurts over zijn publieksbiografie De Nederlandse paus, Adrianus van Utrecht 1459-1523, over de enige paus uit de Lage Landen. Adrianus was de zoon van een gegoede scheepstimmerman uit Utrecht. Hij studeerde theologie en werd rector van de universiteit van Leuven, opvoeder van keizer Karel V en diens stadhouder in Spanje. Hij was een vriend van Erasmus en kwam in conflict met Luther. Hij was er zelf niet bij toen 39 kardinalen in de Sixtijnse Kapel hem op 9 januari 1522 onverwacht tot paus kozen. Zuchtend aanvaardde hij dit goddelijk lot, een onwaarschijnlijke levensloop voor iemand van zijn afkomst.

Eenmaal in het Vaticaan aangekomen wachtte hem een bijna bovenmenselijke opdracht. Rome balanceerde financieel en moreel op de rand van de afgrond. Adrianus verontschuldigde zich voor de misstanden in zijn kerk, maar kon Luther niet overtuigen om te blijven. Evenmin wist hij de christelijke staten te verenigen in een kruistocht tegen sultan Süleyman. Met zijn hervormingsplannen en karige levensstijl maakte paus Adrianus VI zich niet geliefd in het Rome van de renaissance. Na een pontificaat van amper zeshonderd dagen overleed hij, moegestreden, onder verdachte omstandigheden. Pas ver na zijn dood kreeg hij erkenning als wegbereider van de katholieke contrareformatie. Niet eerder verscheen er een volledige en verantwoorde publieksbiografie van deze enige paus uit de Lage Landen. Het is een meeslepend verhaal tussen riddertijd en renaissance, tussen adel en burgerij, tussen Rome en de vroegste reformatie. Twan Geurts bestudeerde de oudste en de meest recente literatuur, maar trad ook in de sporen van Adrianus en reisde hem achterna: van Utrecht naar Leuven en van Zaragoza naar Rome.