Jeroen van Kan spreekt met de Oostenrijkse cultuurwetenschapper en filosoof Thomas Macho over zijn boek 'Varkens' en met hoogleraar publieksfilosofie Marli Huijer over haar pamflet 'Beminnen'.

VPRO Boeken
Zondag 15 april om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Thomas Macho

Een gesprek met de Oostenrijkse cultuurwetenschapper en filosoof Thomas Macho. In het boek Varkens volgt hij het dier vanaf het moment dat het werd gedomesticeerd tot aan de moderne tijd, waarin het industrieel gefokte varken onmisbaar is geworden in de economie van Europa. Een rijk geïllustreerd pleidooi voor het varken, in alle denkbare soorten (want dat zijn er meer dan je denkt). 

Marli Huijer

April is de maand van de filosofie. Te gast is Marli Huijer, hoogleraar publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voormalig Denker des Vaderlands. Zij publiceerde het pamflet Beminnen, waarin ze zich de vraag stelt of we ons na de revolutie van de jaren zestig werkelijk hebben bevrijd in seksueel opzicht. Hoe verhoudt die vrijheid zich tot onze behoefte om gedrag onder te brengen in een groep? We zijn homo, hetero, poly-amoureus, happy single of monogaam, maar zouden we niet pas echt vrij zijn als we al die categorieën overboord zouden kunnen gooien?