Carolina lo Galbo spreekt met poolreizigster en klimaatjournaliste Bernice Notenboom over 'Arctica, mijn biografie van de Noordpool'. Ook te gast is Ilja Leonard Pfeijffer over zijn nieuwe boek 'Grand Hotel Europa'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 16 december, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Carolina Lo Galbo

Bernice Notenboom

Carolina lo Galbo spreekt met poolreizigster en klimaatjournaliste Bernice Notenboom (1962) over Arctica, mijn biografie van de Noordpool.

Arctica is voor velen nog onbekend en onbemind, de meest mysterieuze en minst onderzochte plek op aarde. Even groot als Europa en net zo intrigerend als een verre planeet. Velen riskeerden door de eeuwen heen hun leven om iets van haar geheimen te ontrafelen en zijn van haar gaan houden.

Poolreizigster Bernice Notenboom ondernam drie expedities naar de Noordpool. Ze is besmet met het poolvirus: de fascinatie voor de adembenemende schoonheid en stilte, de intense fysieke ervaringen van reizen in de vrieskou door onvoorspelbaar terrein.

Maar ook een fascinatie voor de zichtbare effecten van de opwarming van de aarde. ‘We verliezen in een rap tempo onze koeling, met ingrijpende gevolgen voor iedereen op aarde,’ schrijft ze.

Arctica ontroert met de spannende belevenissen, ontberingen en onvergetelijke reizen van Bernice Notenboom en haar vele voorgangers: de poolhelden uit de negentiende eeuw. We raken mét haar in de ban van dit onbekende continent. En wellicht maken we, net als Bernice, na lezing een diepe buiging voor haar schitterende schoonheid.

Ilja Leonard Pfeijffer

Ook te gast is Ilja Leonard Pfeijffer over zijn nieuwe boek Grand Hotel Europa. Pfeijffer diagnosticeert de tijdgeest in een kolossale roman met Europa als speelveld. De toekomst van Europa is het Europa dat nu al een realiteit is. 'Europa is het recreatiegebied voor de rest van de wereld', zegt een van de personages in Grand Hotel Europa. Het is overdrachtelijk – ook een zelfdiagnose. Het Avondland is vergrijsd en improductief. Geschiedenis is het voornaamste dat Europa nog te bieden heeft. En geschiedenis trekt toerisme.