Carolina Lo Galbo spreekt met Lieve Joris over haar autobiografische boek 'Terug naar Neerpelt'. Ook te gast is Marente de Moor over haar nieuwe roman 'Foon'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 16 september, 11.20 uur, NPO 1

Presentatie: Carolina LoGalbo

Lieve Joris

Carolina Lo Galbo spreekt met Lieve Joris (Neerpelt, België) over haar nieuwste boek Terug naar Neerpelt. Op haar negentiende trok Lieve Joris de wereld in. Het Midden-Oosten, Afrika, Oost-Europa, Azië – jarenlang verdiepte ze zich in de levens van de mensen die ze onderweg ontmoette. In haar nieuwe boek keert zij terug naar het Vlaanderen van haar jeugd, naar het huis aan het kanaal in Neerpelt waar ze opgroeide als middelste van een woelig gezin van negen, en vertelt het verhaal waar ze al die tijd omheen reisde.

Marente de Moor

Ook te gast is Marente de Moor (Den Haag, 1972) over haar nieuwste roman Foon. Soms klinkt het als trompetgeschal. Soms als een voorwereldlijk beest. Het is iets tektonisch, zeggen Nadja en Lev ter geruststelling tegen elkaar. Iets meteorologisch, wellicht. Maar deze duistere klanken hingen niet altijd in de lucht boven hun huis in de Russische bossen. Ooit dreef het biologenechtpaar er een asiel voor verweesde berenwelpen, maar de vrijwilligers komen niet meer, en terwijl Lev zijn geheugen verliest, strijdt Nadja tegen haar herinneringen. Waar is iedereen gebleven? Wat gebeurde er in het jaar waaraan ze liever niet meer denkt?

Foon laat zien hoe eenzame mensen, ver van de ontwrichte samenleving die ze zijn ontvlucht, zich verhouden tot hun geliefden, tot de geschiedenis en tot de dierenwereld waarvan ze deel uitmaken. Als alle zekerheid wegvalt, is het de verbeelding die hen overeind houdt.