Carolina Lo Galbo spreekt met Mensje van Keulen over 'Neerslag van een huwelijk. Dagboek 1977-1979'. Ook te gast is Esther Gerritsen, zij vertelt over haar boek 'De trooster'.

VPRO Boeken
Uitgezonden op zondag 18 maart om 11.20 uur op NPO 1
Herhaling op zondag 8 juli om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Mensje van Keulen 

Carolina Lo Galbo spreekt met Mensje van Keulen over Neerslag van een huwelijk, Dagboek 1977-1979.

Neerslag van een huwelijk is Mensje van Keulens dagboek over de periode 1977-1979, de jaren waarin haar huwelijk onder druk staat en ten slotte op de klippen loopt, iets wat samenvalt met haar zwangerschap en de geboorte van haar zoon. Op bijna schokkend openhartige wijze geeft Van Keulen inzicht in hoe man en vrouw elkaar dwars kunnen zitten, zonder dat ze dat zelf in de gaten lijken te hebben. De vrije huwelijksmoraal van eind jaren zestig blijkt zijn keerzijde te hebben, begeerte en jaloezie, list en bedrog, ze zijn van alle tijden.

Esther Gerritsen

Ook te gast is Esther Gerritsen over haar nieuwe boek De Trooster.  Geheel tegen de regels van het klooster in wordt een nieuwe gast opgevangen door Jacob, de conciërge. Aanvankelijk stelt Jacob, zich bewust van
de hiërarchie binnen de orde, zich terughoudend op. Maar gaandeweg groeit er een verstandhouding tussen de gelovige conciërge en de gast die
een misdaad op zijn geweten heeft. Jacob verliest zich in de aandacht die hij krijgt en is bereid ver te gaan om de vriendschap te behouden.

Esther Gerritsen volgt het verhaal van de conciërge parallel aan het lijdensverhaal van Christus. Ze ontleedt  de relaties tussen mensen, de verwachtingen en belangen die daarbij spelen en stelt de vanzelfsprekendheid der dingen ter discussie.