In VPRO Boeken is te gast de bekende en gelauwerde Ierse schrijver John Banville (1945) over zijn nieuwste roman Mevrouw Osmond.

VPRO Boeken
Uitgezonden op zondag 25 maart om 11.20 uur op NPO 1
Herhaling op zondag 15 juli om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

John Banville

Isabel Archer, gevangen in een verstikkend huwelijk, vlucht van Rome naar Londen, waar ze piekert over wat ze kortgeleden heeft ontdekt: haar echtgenoot heeft haar vele jaren misleid. Wat moet ze doen, welke afslag moet ze nemen in het emotionele labyrint waarin ze zo lang is verdwaald? Wakker geschud door het verdriet en de wetenschap dat haar groot onrecht is aangedaan, besluit ze om net als in haar jeugd voor haar vrijheid en onafhankelijkheid te vechten. Spoedig zal Isabel naar Italië moeten terugkeren om daar de confrontatie met haar echtgenoot aan te gaan en zich te bevrijden van zijn machtige greep op haar. Zal ze hem te slim af kunnen zijn?

John Banville blaast de heldin uit Henry James' befaamde en verfilmde roman The Portrait of a Lady nieuw leven in: Mevrouw Osmond is een roman over verraad, bedrog en moraal en biedt een opwindend en verrassend portret van een onvergetelijk personage.

The Book of Evidence, één van Banville’s vele werken, werd genomineerd voor de Booker Prize in 1989 en won in hetzelfde jaar de Guinness Peat Aviation Award. Zijn roman The Sea won de Booker Prize in 2005.