Jeroen van Kan spreekt met de Amerikaanse schrijfster Claire Messud (1966) over haar nieuwste boek Meisje in brand en met hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (1959) over Aap slaat maat.

VPRO Boeken
Uitgezonden: zondag 27 mei, 11.20 uur, NPO 1
Herhaling: zondag 19 augustus, 11.20 uur, NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Claire Messud

In Meisje in brand van Claire Messud zijn Julia Robertson en Cassie Burnes al sinds de kleuterklas bevriend: een vriendschap waarin ze alles met elkaar delen. Naarmate de meisjes ouder worden, tekenen de verschillen zich af. Wanneer Bev, de moeder van Cassie, een nieuwe man ontmoet, wordt de toekomst van Cassie ongewisser. Julia’s pad daarentegen krijgt steeds duidelijkere contouren. Ze kan niet anders dan toekijken hoe Cassie, die ze ooit beter kende dan wie dan ook, steeds verder van haar verwijderd raakt. Meisje in brand is een coming-of-ageverhaal over de band tussen hartsvriendinnen.

Henkjan HoningĀ 

Ook te gast is Henkjan Honing die als hoogleraar muziekcognitie onderzoek deed naar de oorsprong van muzikaliteit bij mens en dier. In zijn nieuwe boek Aap slaat maat stelt hij zich de vraag of muzikaliteit een eigenschap is van alle dieren. Hij schrijft over dieren met muzikaal talent, zoals de grote geelkuifkaketoe Snowball, het eerste dier waarbij maatgevoel werd vastgesteld. Ook de Californische zeeleeuw Ronan bleek na training op de maat van muziek te kunnen bewegen.