Carolina Lo Galbo spreekt met A.N. Ryst over zijn nieuwste boek 'De nadagen'. Ook te gast is Gregor Verwijmeren over zijn roman 'De vorm van geluid'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 28 oktober, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Carolina Lo Galbo

A. N. Ryst

Binnenkort verschijnt De nadagen van A.N. Ryst, pseudoniem van Daan Remmerts de Vries. De schrijver creëerde er een klein monument mee voor zijn ouders.

Haak en Juan Ellerts de Wit wonen in een afgelegen huis in Friesland. Hun zoon Niek beschrijft met verve en compassie de laatste jaren van hun huwelijk: een emotionele periode van confrontaties, van herinneringen en van afscheid, omlijst door het woeste land waarin zij zich, ooit, hadden teruggetrokken.
De nadagen is een monument voor de verloren tijd; een ontroerende, bevlogen en geestige vertelling over het onvermogen van mensen om elkaar te bereiken – over wat vergankelijk is, en over dat wat blijft.

Gregor Verwijmeren

In De vorm van geluid onderzoekt debutant Gregor Verwijmeren niet alleen het effect van tinnitus op de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van zijn hoofdpersoon, maar ook op die van zijn omgeving. De niet-aflatende, intens storende voortdurende piep is voor niemand goed te hebben, maar voor wie zijn dagen en denken vult met muziek is het een elementair dieptepunt, vormgegeven in één hoge toon.

In nauwgezet en fijngevoelig proza, dat soms aan het experiment raakt, voert Verwijmeren ons in de wereld van geluiden, muziek en die van de tinnitusbehandeling in. Wat is het? Hoe komt het? Hoe raakt men er in vredesnaam van af? Wie hadden het allemaal? Essayistisch, cerebraal, maar ook diepgevoelig en verstoord volgt de schrijver de weg van de patiënt door de hel van de tinnitus, waarvan iedereen tot wanhopigmakens toe beweert ‘dat je ermee moet leren leven'.