VPRO Boeken

Martine de Jong en Auke Hulst

Carolina Lo Galbo spreekt met Martine de Jong over haar nieuwste roman 'De aanloopman'. Ook te gast is Auke Hulst met zijn nieuwste boek 'Zoeklicht op het gazon'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 30 december, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Carolina Lo Galbo

Martine de Jong

Carolina Lo Galbo spreekt met Martine de Jong over haar nieuwste roman De aanloopman.

Johanna leidt een veilig, teruggetrokken bestaan op het uitgestrekte Groninger platteland. Haar dochters zijn verhuisd naar Amsterdam, en haar echtgenoot is al twintig jaar dood. Op een maartse winterdag staat er een man voor haar deur, als een verdwaalde hond. Johanna laat hem binnen – niet alleen in huis, maar in haar nieuwe leven. Dat de komst van Kasper niet alleen haar eigen leven opschudt, maar onderdeel is van iets groters, realiseert ze zich pas veel later.

In deze tweede roman van Martine de Jong speelt de Groninger gasbel een verrassende rol. Gezien haar achtergrond als vaste medewerker van het befaamde televisieprogramma Zondag met Lubach, is het niet verwonderlijk dat ze op een slimme en humoristische manier aan de haal gaat met een actueel onderwerp. Dit is overigens niet meer dan het decor, De Jong schrijft over de complexe familie- en relationele verwikkelingen waar Johanna in verstrikt raakt.

Auke Hulst

Ook te gast is Auke Hulst met zijn nieuwste boek Zoeklicht op het gazon. Een psychologisch portret van een van de meest controversiële politieke figuren van de twintigste eeuw. In Zoeklicht op het gazon onderzoekt Auke Hulst de mysterieuze verdwijning van vicepresident Richard Nixon in 1960.

8 november 1960, Zuid-Californië. Vicepresident Richard Nixon heeft zojuist zijn stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen waarin hij het opneemt tegen de talentvolle senator John F. Kennedy. Het belooft de spannendste verkiezing ooit te worden, een strijd tussen twee werelden: de verbeten Quaker versus het gelikte rijkeluiskind. Dan verdwijnt Nixon opeens - op een roadtrip die hem naar Tijuana, Mexico zal brengen.

Vanwaar dat impulsieve vluchtgedrag? En welke beschadigingen opgelopen in een leven dat in armoede begon, in een gezin waar de dood altijd boven tafel hing, zullen bepalend zijn voor de fatale fouten die jaren later het vonnis zullen voltrekken over Nixons carrière?