Jeroen van Kan spreekt met Nora Krug over haar nieuwste boek 'Heimat. Terug naar het land van herkomst'. Ook te gast is literatuurwetenschapper Maaike Meijer over haar nieuwste boek 'Hemelse Mevrouw Frederike: Leven en werk van F. Harmsen van Beek'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 4 november, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Jeroen van Kan

Nora Krug

Jeroen van Kan spreekt met Nora Krug over haar nieuwste boek Heimat. Terug naar het land van herkomst . Een boek als graphic novel, familieplakboek en onderzoeksjournalistiek werk in één.

Nora Krug werd decennia na de val van het naziregime geboren, maar de Tweede Wereldoorlog wierp een lange schaduw over haar jeugdjaren in het Duitse Karlsruhe. Maar Nora wist weinig van haar eigen familie tijdens de oorlog: hoewel al haar grootouders de oorlog meemaakten, werd er thuis nooit over gesproken.

Pas veel later, als zij al meer dan tien jaar in Amerika woont, beseft Krug dat de noodzaak de vragen te stellen die zij als kind nooit durfde te stellen door haar vertrek naar het buitenland alleen maar groter is geworden.

Ze keert terug naar Duitsland om onderzoek te doen en familieleden te interviewen. Tijdens deze uitzonderlijke zoektocht, die uiteindelijk continenten en generaties zal omspannen, weet zij stukje bij beetje het verontrustende verhaal van haar familie te ontrafelen.

Nora Krug maakte gebruik van brieven, archiefmateriaal, spullen van de vlooienmarkt en foto's om duidelijk te maken wat het betekent om bij een land te horen en bij een familie.

Maaike Meijer

Ook te gast is literatuurwetenschapper Maaike Meijer over haar nieuwste boek Hemelse Mevrouw Frederike: Leven en werk van F. Harmsen van Beek.

F. Harmsen van Beek (1927-2009) was schrijver, dichter en tekenaar. Ze was het creatieve middelpunt van Villa Jagtlust, de legendarische verzamelplaats voor grensverleggende schrijvers in de jaren vijftig.

F. Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Haar debuutbundel Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator, onder meer voor Vrij Nederland. Ze woonde een aantal jaren in Frankrijk en werd daarna het creatieve middelpunt van Villa Jagtlust. Op haar eenenveertigste verhuisde ze naar het Groninger dorp Garnwerd, waar Kus of ik schrijf (1975) ontstond.

Rond Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, zoals haar werkelijke naam luidt, was nogal wat mythevorming – ‘Fritzi’ werd lang afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’. De kunstenaarsbiografie van Maaike Meijer vertelt een ander verhaal. Voor het eerst komt Frederike zelf aan het woord, in brieven en fragmenten uit haar dagboek dat ze sinds haar vroege jeugd bijhield.