Jeroen van Kan spreekt met Ferdinand von Schirach over zijn nieuwe boek 'Straf'. Ook te gast is Sander Kollaard over zijn nieuwe roman 'Uit het leven van een hond'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 14 april, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Jeroen van Kan

Ferdinand von Schirach

Jeroen van Kan spreekt met Ferdinand von Schirach over zijn nieuwe boek Straf.

Hij beschrijft in Straf twaalf menselijke lotgevallen. Zoals eerder in de bundels Misdaden en Schuld laat hij zien hoe moeilijk het is een individu recht te doen en hoe vooringenomen onze begrippen van ‘goed’ en ‘slecht’ vaak zijn.
Ferdinand von Schirach veroordeelt nooit. Met rustige distantie en tegelijkertijd vol empathie vertelt hij over eenzaamheid en vervreemding, over hoe we streven naar geluk en daarbij falen. Wat is waarheid? Wat is werkelijkheid? Hoe zijn we geworden wie we zijn?
Zijn verhalen zijn vertellingen over onszelf.

Sander Kollaard

Ook te gast is Sander Kollaard over zijn nieuwe roman Uit het leven van een hond.

Deze roman beschrijft een zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, 57, IC-verpleegkundige, alleenstaand. Hij wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen, bezoekt een oud-collega enzovoort. Een doodgewone zaterdag?

Nee, toch niet. Henks hond blijkt ziek. Het dier zal sterven, niet vandaag of morgen, maar binnen afzienbare tijd. Dat gegeven gaat als een sleepnet
over de bodem van de dag en haalt het gebruikelijke verdriet naar de oppervlakte: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden.