Tjitske Mussche spreekt met Zvezdana Vukojevic over haar boek Op zoek naar Karadzic. Een oorlogsmisdadiger met vele gezichten. Ook te gast is Pete Wu over zijn debuut De Bananengeneratie.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 27 oktober, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Tjitske Mussche

Zvezdana Vukojevic

Tjitske Mussche spreekt met Zvezdana Vukojevic over haar boek Op zoek naar Karadzic. Een oorlogsmisdadiger met vele gezichten.

Na de aanhouding van Radovan Karadzic in 2008 interviewt Zvezdana Vukojevic zijn vrouw en dochter.

Over Srebrenica willen zij niet praten. 'Laat mijn vader de waarheid over Srebrenica vertellen,' zegt zijn dochter. Maar het interviewverzoek dat Vukojevic vervolgens indient bij het tribunaal, wordt niet gehonoreerd. Totdat Karadzic haar opbelt om te laten weten dat hij de reportage heeft gewaardeerd en haar het eerste interview vanachter de tralies gunt. Het betekent het startschot van een zoektocht naar de man achter de oorlogsmisdadiger.

Vukojevic spreekt vriend en vijand en probeert inzicht te krijgen in de drijfveren van de oud-president van de Bosnische Serviërs, die recent in hoger beroep tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld. Hoe heeft Karadzic zulke misdaden kunnen begaan? En hoe toevallig is het kwaad?

Pete Wu

Ook te gast is Pete Wu over zijn debuut De Bananengeneratie. Journalist Pete Wu was een halfjaar uit de kast toen zijn moeder hem tijdens een reis naar Shanghai probeerde te koppelen aan een Chinese vrouw.

Hiervoor had Wu altijd het gevoel alleen te zijn. Eenzaam als Chinese Nederlander in Nederland. Eenzaam als jonge homo die lange tijd niet uit de kast durfde te komen bij zijn ouders. In De bananengeneratie gaat hij in gesprek met andere kinderen van Chinese migranten, die Wu ‘bananen’ noemt: ‘wit’ van binnen, ‘geel’ vanbuiten – net als hij. Hij praat met hen over de liefde, generatieverschillen, discriminatie en ambities. Om zijn eigen stereotiepe beeld over Chinezen te doorbreken – maar ook dat van ieder ander.

Pete Wu (1985) schrijft als journalist voor o.a. Brandpunt+ en de Volkskrant. In 2018 stond hij met een verhaal in de eerste Sampler van Das Mag.