Carolina Lo Galbo spreekt met Atte Jongstra over zijn nieuwe boek 'De Aardappelcentrale. Een monumentenman op oorlogspad.' Ook te gast is Laura van der Haar over haar recentste boek 'Loslopen'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 5 mei, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Carolina Lo Galbo

Atte Jongstra

Carolina Lo Galbo spreekt met Atte Jongstra over zijn nieuwe boek De Aardappelcentrale. Een monumentenman op oorlogspad.

Amsterdam, 1944-1945. Een losbandige groep kunstenaars scharrelt zich een weg door de Hongerwinter. Zuipen, neuken, zwarte handel, kunstvervalsingen. Beeldhouwer Chris Holtser (hij ontweek de Arbeidsdienst door archivaris Standbeelden te worden) concentreert zich op het schaarse basisvoedsel: piepers. Samen met zijn vrienden vormt hij ‘De Aardappelcentrale’. Ze plaatsen een anoniem standbeeld, maar de SD begrijpt wie erachter zit. Er volgt een vlucht naar het bevrijde Zuiden, wetteloos niemandsland. Daar ontmoet Holtser de Amerikaanse eenheid ‘Monuments Men’. Hij wordt ingelijfd als tolk, en komt met hen terecht in een totaal verwoest Duitsland. Overleven zonder enige vorm van moraal blijkt de beste methode.

Laura van der Haar

Ook te gast is Laura van der Haar over haar recentste boek Loslopen.

‘Had ik ook maar ergens een staartje om mijn energie mee te geleiden, om alle onrust en levenslust en zenuwen mee weg te kwispelen. Heel klein maar, zwiepzwiepzwiep.’

Drummen, boksen, nog een studie, schilderen, een volkstuin, archeologie; Laura van der Haar is nooit overtuigd dat ze het juiste doet. Tot de dag dat ze haar kantoorbaan opzegt en een hond neemt: Takkie.

Samen lopen ze stad en land af. Door de polder, door het boerenland, door Amsterdam-West. Ze zijn in de kroeg, in de bus en in het bos; overal snuffelen ze rond, met grote aandacht voor de wereld om hen heen. En of het nou door Takkie komt is nooit helemaal duidelijk, maar overal maken ze wel iets buitengewoons mee.