VPRO Boeken

Ronald Giphart en Pieter Boskma

Tjitske Mussche spreekt met Ronald Giphart over zijn nieuwe roman Alle tijd. Ook te gast is Pieter Boskma over zijn nieuwe dichtbundel Van de zoon en de zee.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 8 december, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Tjitske Mussche

Ronald Giphart

Tjitske Mussche spreekt met Ronald Giphart over zijn nieuwe roman Alle tijd.

Hun vriendschap begon bij de ontelbare avonden in hun stamcafé, avonden die nooit ophielden. Ze raakten verslaafd aan het goede leven en de saamhorigheid. Ze wisten niet hoe of wat, maar wel dat er iedere dag iets memorabels zou gebeuren.

Toen de zes mannen begin jaren negentig besloten een bierbrouwerij te beginnen in een werfkelder in Utrecht, werden ze naast vrienden ook zakenpartners. Vijfentwintig jaar later zijn ze op weg naar een boshut in Duitsland om nog één weekend samen te zijn, voordat ze het contract voor de verkoop van de brouwerij tekenen. Tijdens dit weekend reflecteren ze op de vriendschapen op het leven. In wij-perspectief neemt Ronald Giphart ons mee in zes met elkaar verweven levens. Alle tijd is een roman over ambitie, vriendschap en liefde.

Alies Pegtel

Ook te gast is Pieter Boskma over zijn nieuwe dichtbundel Van de zoon en de zee.

Een kind richt zich vanuit de moederbuik tot de lezer en doet verslag van zijn geboorte en zijn eerste kennismaking met de wereld, als hij nog niet is verward door twijfel en concept. Dan neemt de zee het woord en toont haar onstuimigheid en hoogmoed, haar aanzwellende kracht en honger om de mens een les te leren. Het enige waardoor de zee vertederd raakt is het onschuldige kind. Dat geldt ook voor de vader, de derde stem in deze weergaloze bundel. Als ook hij van zich laat horen is de bedwelmende cocktail vol spiegelingen en dwarsverbanden compleet.

Met Van de zoon en de zee voegt Pieter Boskma een intrigerende, hallucinerende en ontroerende dichtbundel toe aan zijn veelgeprezen en rijke oeuvre.