Carolina Lo Galbo spreekt met Oek de Jong over zijn nieuwste roman 'Zwarte schuur'. Ook te gast is Elma Drayer over haar nieuwste boek 'Witte schuld'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 8 september, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Carolina Lo Galbo

Oek de Jong

Carolina Lo Galbo spreekt met Oek de Jong over zijn nieuwste roman Zwarte schuur.

‘Wie het monster eenmaal uit zijn kooi heeft gelaten, krijgt het er nooit meer in.’

Op zijn negenenvijftigste heeft de schilder Maris Coppoolse een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum. De internationale pers schrijft erover, het publiek stroomt toe. Maris staat op het toppunt van zijn roem. In de coverstory van een weekblad wordt de bron van zijn obsessieve werk blootgelegd: een misdaad die hij op zijn veertiende beging. Niemand in zijn omgeving is hiervan op de hoogte. Zijn vrienden en bekenden zijn diep geschokt. Alles begon in een zwart geteerde schuur op een eiland.

Zwarte schuur is een roman over het kwaad, over schuld en geweten, over de demonen die een leven begeleiden, en over de vrouwen die Maris confronteren met zichzelf.

Elma Drayer

Ook te gast is Elma Drayer over haar nieuwste boek Witte schuld.

In Witte schuld bespreekt Elma Drayer identiteitspolitiek in de mediawereld, literatuur, kunst en politiek. 'In het huidig racismedebat zie ik te veel dat me te weinig bevalt en ik zou niet weten waarom ik daar als witte vrouw beleefd over zou moeten zwijgen.' Sinds het racismedebat vanuit de Verenigde Staten overwaaide naar Nederland heeft Drayer het in columns en discussies becommentarieerd. Waarom slaat het debat zo aan? Wat is de rol van de sociale media? Ze schuwt de polemiek niet. Door haar onverschrokken helderheid en haar humor weet ze de ernst van de problemen als geen ander over het voetlicht te brengen, en aan te zetten tot nadenken.