Brands met Boeken

Vrijdag 26 november

Brands met Boeken

Vrijdag 26 november

In Brands met Boeken een gesprek met klimaatjournalist en poolreiziger Bernice Notenboom naar aanleiding van haar boek 'Tegenpolen', waarin ze haar expedities naar Siberië, de Noordpool, de Zuidpool en Groenland beschrijft.

Bernice Notenboom wordt voortgedreven door een ontembare drang het vertrouwde los te laten en het avontuur op te zoeken. ‘Waar ren je voor weg?’ vroeg een bevriend psycholoog haar eens. ‘Waar ga je naartoe, zul je bedoelen,’ antwoordde Bernice.

Door een bijna fataal ongeluk in Siberië kriebelt bij haar de behoefte om op een andere manier in het leven te staan. Op reis naar de Noordpool ervaart ze de broze schoonheid van het poollandschap en in Groenland wordt ze diep geraakt door de verbondenheid van de bevolking met het ecosysteem.

Dan ontmoet ze Walter, een excentrieke gids met wie ze tegen beter weten in een relatie begint. Haar leven staat op z’n kop en tijdens een barre expeditie naar de Zuidpool zoekt Bernice naar een balans tussen het verlangen naar Walter en de extreme focus die de groep eist om te overleven.

Notenboom is werkzaam bij onder meer National Geographic Magazine, geeft lezingen en schrijft regelmatig voor de Volkskrant. Ze woont werkt afwisselend in Nederland en Canada.