In Brands met Boeken een gesprek met Cordula Rooijendijk naar aanleiding van het verschijnen van haar boek 'Grootvader Piepestok, de geschiedenis van de lagere school'.

Grootvader Piepestok is haar derde boek. Het boek gaat over ‘schoolmeesters en –juffen, over de fundamentbouwers van de samenleving’. Het boek beschrijft de geschiedenis van de lagere school in Nederland, maar besteedt ook aandacht aan het heden en de toekomst. Eeuwenlang werd het onderwijs vormgegeven op basis van de toekomstige maatschappij die men voor ogen had. Maar welk toekomstbeeld streven we nu nog na?

Cordula Rooijendijk (1973) werd geboren in de Amsterdamse Bijlmermeer, en groeide op in Amstelveen. Ze studeerde geografie aan de Universiteit van Amsterdam waar ze in 2001 cum laude afstudeerde. Als AIO gaf ze van 2001 tot 2005 colleges over de geschiedenis van Amsterdam aan Nederlandse en buitenlandse studenten, samen met de historici Geert Mak en Michiel Wagenaar, en ze schreef het proefschrift That city is mine! over de geschiedenis van stedelijke ideaalbeelden in Amsterdam en Rotterdam, waarop ze in mei 2005 promoveerde. Sindsdien werkt ze als zelfstandig onderzoeker en schrijver. In 2007 besloot ze de verkorte PABO-opleiding te gaan volgen nadat haar belangstelling voor het lesgeven op basisscholen was gewekt.