Brands met Boeken

Renate Dorrestijn

In Brands met Boeken een gesprek met schrijfster Renate Dorrestijn over haar nieuwe roman 'De stiefmoeder'. In een klassiek opgebouwde driehoeksverhouding beschrijft ze hoe een stiefmoeder het nooit goed kan doen. Kan liefdesgeluk sterker zijn dan de bloedband tussen ouder en kind? Of blijft een stiefouder altijd een lichaamsvreemd orgaan dat onvermijdelijk wordt afgestoten?

Renate Dorrestein behoeft nauwelijks introductie: ze is een van onze best gelezen en meest vertaalde auteurs. Aangezien er op bijna jaarlijkse basis een nieuwe titel verschijnt, is ze tevens een van onze meest productieve auteurs. Om die gestage oeuvregroei bij te kunnen benen heeft ze zelfs een tweede uitgever in de arm genomen (‘Ik zal niet zo ver gaan als Anton Heyboer met zijn vier vrouwen…’, grapte ze daarover). Haar debuut bij deze uitgever heet De Stiefmoeder.

Al twaalf jaar vormt de succesvolle kunstenares Claire Paagman met haar man Axel en zijn dochter Josefien een hecht gezin, niet van echt te onderscheiden. Maar sinds Josefien haar stiefmoeder een geheim heeft toevertrouwd, is het gedaan met de harmonie. Alle drie voelen ze zich bespeeld en belazerd. Maar wie durft als eerste de waarheid open en bloot op tafel te leggen?