Brands met Boeken

Bram Esser & Melle Smets

Brands met Boeken

Bram Esser & Melle Smets

In Brands met Boeken een gesprek met filosoof Bram Esser en beeldend kunstenaar Melle Smets, de samenstellers van 'Snelwegverhalen'. Een reisgids, cultuurkritiek en schelmenroman ineen, en onderzoekt de betekenis van de snelweg met betrekking tot Nederland.

Dagelijks maken honderdduizenden mensen gebruik van de snelweg. Hiermee rijden ze onbewust over het grootste monumentale bouwwerk van Nederland. Snelwegverhalen laat zien hoe er rondom de snelweg een typisch Nederlandse ’streek’ is ontstaan van parkeerplaatsen, bedrijventerreinen, wegrestaurants, ecoducten en factory-outlets. Door de gastronomie, de geschiedenis en de folklore van de snelweg aan een kritisch onderzoek te onderwerpen ontstaat er een divers en gelaagd beeld van plekken die doorgaans te alledaags worden gevonden om er goed naar te kijken.

Het boek biedt een verslag van een dertig dagen durende snelwegexpeditie en bevat portretten van snelwegbewoners, tips hoe te overleven op de snelweg, en een uitgebreide verzameling van typische snelwegstreekproducten zoals kaas op een stokje, appelpartjes en de koffiebal.

advertentie