Brands met Boeken

Eva-Anne Le Coultre

Brands met Boeken

Eva-Anne Le Coultre

In Brands met Boeken een gesprek met filosofe Eva-Anne Le Coultre over haar boek 'Echte boer zoekt dito vrouw'. De afgelopen jaren keken zo'n vijf miljoen kijkers vele zondagen naar het programma 'Boer zoekt vrouw'. Waarom? Omdat de mensen zo 'echt' zijn? Of is het juist het ideale drama?

Boer zoekt vrouw is al jaren het best bekeken programma van de Nederlandse televisie. In Echte boer zoekt dito vrouw - Liefde in tijden van media, laat Le Coultre zien wat er met een samenleving gebeurt wanneer vijf miljoen mensen zo lang naar hetzelfde programma kijken en over dezelfde boeren en vrouwen praten. Dank zij Boer zoekt vrouw ontstaat niets minder dan een nieuwe moraal. Terwijl we met Le Coultre meekijken naar scènes op de boerderij, toont de filosofe hoe Boer zoekt vrouw ons ongemerkt opvoedt in de liefde, in het praten over onze gevoelens, en in onze opvattingen over mannen en vrouwen, ouderschap, en stad en platteland.

De norm van Boer zoekt vrouw lijkt simpel: ‘jezelf zijn’. Maar in de praktijk blijkt dat niet zo eenvoudig. Dat zegt iets over de dilemma’s van onze tijd, waarin ‘authenticiteit’ een handelsmerk is geworden en geen enkele rol zo moeilijk te spelen is als die van jezelf.

Eva-Anne Le Coultre (1976) werkt aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze publiceerde eerder Ik denk/Cogito, een inleiding in de filosofie. Opgegroeid als stadskind in Amsterdam-Noord, woont ze nu met haar gezin op het Groningse platteland.

Presentatie: Anton de Goede

advertentie