Brands met Boeken

Manon Uphoff & I.M. Anil Ramdas

Brands met Boeken

Manon Uphoff & I.M. Anil Ramdas

In Brands met Boeken een gesprek met schrijfster Manon Uphoff over de bundel 'Als je me maar blijft schrijven', waarin de briefwisseling uit laatste jaar van het leven van collega-schrijver Herman Franke (1948-2010) met Uphoff gebundeld is. En I.M. Anil Ramdas (1958-2012).

I.M. Anil Ramdas (1958-2012)

Wim Brands staat stil bij het onverwacht overlijden van Anil Ramdas, die gisteren – op zijn 54ste verjaardag – is overleden. De Surinaams-Nederlandse schrijver, journalist en programmamaker schreef diverse boeken en leverde voor de VPRO belangrijke bijdragen op radio en televisie. Karen de Bock, hoofdredacteur VPRO Televisie, en schrijfster Manon Uphoff halen herinneringen op aan Anil Ramdas. En te horen is een fragment uit 1993, een gesprek uit God Zij Met Ons naar aanleiding van zijn essaybundel De papegaai, de stier en de klimmende bougainville.

Als je me maar blijft schrijven

'Het leven is hard en de dood is een groot democraat.' Met deze zin berichtte Herman Franke zijn collega-schrijver Manon Uphoff dat hij ongeneeslijk ziek was. Elf maanden later overleed hij. Manon Uphoff en Herman Franke leerden elkaar in 1995 kennen bij hun destijds gezamenlijke uitgeefhuis Podium. Uphoff vertrok later naar de Bezige Bij, maar de vriendschap tussen beide schrijvers bleef. Door de jaren heen groeide hun zielsverwantschap uit tot een hechte literaire vriendschap; ze schreven elkaar brieven over literaire, politieke en relationele kwesties.

In Als je me maar blijft schrijven zijn de brieven uit het laatste vriendschapjaar gebundeld, waarbij de brieven van Herman Franke, door het lot gedwongen, allengs korter worden: 'Als je me maar blijft schrijven, Manon.' En dat doet ze, met brieven waarin ze hun vriendschap viert. Uphoff schrijft Franke lange, opgetogen brieven over wat ze leest, denkt en doet en ontvangt korte, maar vriendelijke en vaderlijke antwoord van Franke terug.

Herman Franke (1948-2010) schreef onder andere de romans De verbeelding, Wolfstonen, Uit het niets, Zoek op Liefde en Traag licht. Manon Uphoff (1962) debuteerde met de verhalenbundel Begeerte. Daarna volgden de roman Gemis, en enkele verhalenbundels en novellen.

advertentie