VSB Poezieprijs-genomineerden in DichterBij

In vijf nieuwe afleveringen van DichterBij zie je de genomineerden van de VSB Poëzieprijs 2018 en oude winnaars. De winnaar wordt op 25 januari bekend gemaakt.

Joost Baars

Joost Baars is genomineerd voor de VSB Poeziëprijs 2018 met zijn bundel Binnenplaats.

De jury zei over Binnenplaats: 'De binnenplaats is iets wat niet is in het hart van wat is. De taal van Joost Baars’ debuutbundel vormt een eigenaardige, meeslepende muziek die het aardse probeert te verbinden met het transcendente, de hartenkreet met de filosofie, alles alsmaar bewegend om het grote gat in het midden. '

Lees meer op de site van de VSB Poezieprijs

Joost Baars in DichterBij

Joost Baars was vorig jaar al te zien in de webserie DichterBij op het YouTube-kanaal van VPRO Poezië. Hiernaast en op YouTube kun je die aflevering bekijken.

Marije Langenaar

Marije Langenaar is genomineerd voor de VSB Poeziëprijs 2018 met haar bundel Vonkt.

De jury zei over Vonkt: 'n Vonkt schrijft Marije Langelaar onverschrokken over lichamelijkheid, liefde, vrouwelijkheid, moederschap, scheiden en sleur. De dichteres roept de ongrijpbare, bevreemdende sfeer van de droom op met de precisie van een slagershand. Het resultaat is een bundel die het leven toont in zijn "messige scherpte."'

Lees meer op de site van de VSB Poezieprijs

Marije Langenaar in DichterBij

Marije Langenaar was vorig jaar al te zien in de webserie DichterBij op het YouTube-kanaal van VPRO Poezie. Hiernaast en op YouTube kun je die aflevering bekijken.

Mieke van Zonneveld

Mieke van Zonneveld is genomineerd voor de VSB Poeziëprijs 2018 met haar bundel Leger.

De jury zei over Leger: 'Van Zonneveld raakt met gevoelige handen kwetsbare snaren van de dilemma’s van onze beschaving aan. Met even gevoelige en kritische ogen kijkt ze haar eigen leven en passies in de ogen. De gedichten in haar debuutbundel Leger balanceren zonder ophouden op de rand van het intiem meditatieve en sterk ‘performende’ (soms tot het rap-achtige toe). Deze twee tendensen groeien uit tot elkaar versterkende krachten. Het resultaat is uniek.'

Lees meer op de site van de VSB Poezieprijs

Mieke van Zonneveld in DichterBij

Mieke van Zonneveld is geportreteerd in een nieuwe aflevering van de webserie DichterBij

Ook hartje winter traint Mieke van Zonneveld met haar team van de dames 1 gewoon door. Mieke van Zonneveld draagt in DichterBij haar gedicht ‘Acute promyelocytenleukemie’ voor.

Vanaf dinsdag 3 januari op VPRO Poezie.

Charlotte van den Broeck

Charlotte van den Broeck is genomineerd voor de VSB Poeziëprijs 2018 met haar bundel Nachtroer.

De jury zei over Nachtroer: 'Nachtroer is een coherente, hecht gecomponeerde bundel, bijeengehouden door de rode draad van het steeds terugkerende thema van de liefdesbreuk. De bundel bevat een aantal prachtige cycli, te beginnen met de meesterlijke anti-chronologische reeks Acht. Naast reeksen zijn er lange losse gedichten, half narratief en half lyrisch, die de lezer meteen pakken door hun sterke beelden en een raadselachtigheid die wordt opgeroepen in bedrieglijk gewone taal.'

Lees meer op de site van de VSB Poezieprijs

Charlotte van den Broeck in DichterBij

Charlotte van den Broeck is geportreteerd in een nieuwe aflevering van de webserie DichterBij

Vanaf woensdag 4 januari op VPRO Poezie.

Tonnus Oosterhoff

Tonnus Oosterhoff is genomineerd voor de VSB Poezieprijs 2018 met zijn bundel Ja Nee.

De jury zei over Ja Nee: 'Ja Nee is bovendien een bundel die de lezer expliciet aanspoort te kijken, een perspectief in te nemen. En dat betreft ondanks de speelsheid en lichtheid die deze poëzie zo kenmerkt een donker perspectief, namelijk dat van de ter dood veroordeelde. Daarmee heeft Oosterhoff een bijzondere bundel gecomponeerd die de lezer vooral confronteert met vergankelijkheid.'

Lees meer op de site van de VSB Poezieprijs

oud-winnaars

Hannah van Binsbergen

Hannah van Binsbergen was de winnaar van de VSB Poezieprijs in 2017. In een oude aflevering van DichterBij is een portret van haar te zien.

Nu te zien op VPRO Poezie.

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer was de winnaar van de VSB Poezieprijs in 2016. In een nieuwe aflevering van DichterBij is een portret van hem te zien.

Vanaf vrijdag 5 januari op VPRO Poezie.

Hester Knibbe

Hester Knibbe was de winnaar van de VSB Poezieprijs in 2015. In een oude aflevering van DichterBij is een portret van haar te zien.

Nu te zien op VPRO Poezie.

Antoine de Kom

Antoine de Kom was de winnaar van de VSB Poezieprijs in 2014. In een nieuwe aflevering van DichterBij is een portret van hem te zien.

Vanaf zaterdag 6 januari op VPRO Poezie.

Jan Lauwereyns

Jan Lauwereyns was de winnaar van de VSB Poezieprijs in 2012. In een nieuwe aflevering van DichterBij is een portret van hem te zien.

Vanaf zondag 7 januari op VPRO Poezie.

advertentie