Nieuwkomers

Asis Aynan

Asis Aynan, die in 1980 werd geboren in Haarlem, studeerde filosofie en is de bedenker van de Berberbibliotheek, een reeks waarin klassiekers uit Berberlanden zullen verschijnen. Hij is de schrijver van 'Veldslag en andere herinneringen'. Samen met Hassan Bahara schreef hij 'Ik, Driss', over een Marokkaanse gastarbeider die in IJmuiden werkt. Hun vaders stonden model voor Driss. Waarom raakte Asis’ vader uiteindelijk verbitterd en waarom hebben zoveel Marokkaanse jongens het moeilijk?

IJmuiden is (naast Amsterdam) de stad die in de eerste aflevering van Nieuwkomers het decor vormt. Ter introductie vroegen we aan Asis Aynan om een klein portret van IJmuiden te schetsen. Wat maakt deze stad bijzonder? En waarin onderscheidt IJmuiden zich bijvoorbeeld van andere steden?

IJmuiden

Ik ben een geboren Haarlemmer en woon sinds een jaar of tien in Amsterdam. Mijn leeftijd is 32 jaar. Ik wil hier niet over mijn geboorteplek of woonplaats spreken. Dit stukje wijd ik aan de vrolijkste stad aan de Noordzee. De omgeving waar Ik, Driss zich afspeelt. IJmuiden.

Sinds Volendam de PVV-stad van Nederland is, hebben veel mensen het idee dat ieder dorp met een vissersvloot wordt bevolkt door mensen die sympathie hebben voor de ondemocratische politieke partij, die racistisch getinte idealen nastreeft.
Een klein beetje interesse in IJmuiden zal deze vooringenomenheid teniet doen. Ik zou u kunnen vragen de multiculturele ouderendag, die jaarlijks in de Turkse Kubamoskee wordt gehouden, te bezoeken. Of een gesprekje aan te knopen met die aardige meneer die een vistent runt in Zeewijk. Maar het allermooiste mooiste bewijs dat IJmuiden niets van doen heeft met de bekrompenheid die Volendam uitstraalt. Dat is een prachtig succesverhaal.

Vijftig jaar geleden arriveerde in de haven van IJmuiden een boot uit Suriname. Een van de passagiers kreeg een paar jaar later een zoon, die het tot burgemeester van gemeente Velsen (Driehuis, IJmuiden, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Velsen-Noord, Velsen-Zuid en Velserbroek) schopte. Zijn naam is Franc Weerwind. Ze noemen hem ook wel de Obama van Noord-Holland. Het maakt mij niet uit welke bijnamen Weerwind heeft, wel dat het kind van een Surinamer de burgervader van de gemeente Velsen kan worden. Het zegt veel over de IJmond. Heel veel.

Asis Aynan