Nieuwkomers

Chika Unigwe

Chika Unigwe is een Belgische schrijfster van Nigeriaanse afkomst. Ze studeerde in Nigeria en aan de Universiteit van Leiden. Haar roman 'Fata morgana' is de leidraad van deze aflevering. In het boek worden de levens van Nigeriaanse prostituees in Antwerpen beschreven. In Europa ontdekte Unigwe een Afrika dat zij in Nigeria niet kende. Of zoals een Nigeriaanse prostituee het in de reportage zegt: ‘Mijn vader heeft me verkocht, maar ik kwam wel in Europa terecht’.

Chika Unigwes boek Fata morgana is een immigrantenverhaal van keuzes en ontworteling. Het speelt zich af in de Antwerpse rosse buurt. In Nieuwkomers wordt met haar de wereld van de Nigeriaanse prostitutie in Antwerpen verkend. Zelf woont Chika Unigwe in Turnhout, een stad even ten oosten van Antwerpen. Haar eerste roman De Feniks speelt zich in Turnhout af. Ter introductie van de aflevering vroegen we haar om een klein portret van haar woonplaats te schetsen. Wat maakt Turnhout voor haar bijzonder?

Turnhout

Op de kaart ziet Turnhout eruit als een opspringend hondje, maar het heeft een hert in haar wapenschild. Waarom een hert? Dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb het nooit nagevraagd.
Maar ik weet wel dat als ik zelf het wapenschild van Turnhout had mogen ontwerpen, dat ik dan licht gebruikt zou hebben. Mijn eerste indruk van Turnhout was een stad vol lichten. Ik ben immers 's nachts Turnhout binnengereden. Het was winter. De kerstlichten waren al opgehangen. Zo mooi was het. Snoepjes die aan de hemel hingen.
Na de kerst verdwenen de lichtjes. Beetje bij beetje begon ik Turnhout te ontdekken zonder de kerstversieringen. Turnhout zonder schmink. Het speelkaarten museum. De oude kerken. De watertoren. De Warande. De beeldhouwwerken op ieder kruispunt. Het begijnhof met de kinderkopjes en de huisjes die eruit zien alsof ze behoren in het kinderboek van Aesop.
De stad zonder schmink doet mijn hart even snel kloppen.
Maar het mooiste van allemaal is het gerechtshof. Een kasteeltje te midden van het water. In de zomer zijn er ganzen die rond de slotgracht zwemmen. En jonge koppels die op het gras hun liefde verklaren.

Op zulke dagen is het absoluut helder: Turnhout is gemaakt om van te houden.

Chika Unigwe