OVT

OVT 12 maart 2017

Deze week in OVT de dienstplicht als opvoedkundig middel, onfatsoenlijke 18e-eeuwers, de Franse intifada en het succes van de vluchtelingen uit de jaren ’90. In Het spoor terug een documentaire van Gerard Leenders over de Rotanstoel: een oer-Nederlands exotisch product.

succesvolle vluchtelingen

Kinderen van vluchtelingen die halverwege de jaren negentig naar Nederland kwamen, doen het beter op school dan andere migrantenkinderen. Zo blijkt uit het rapport ‘Een kwestie van tijd’ dat in opdracht van de regering werd gemaakt en dat deze week verscheen. Maar wie waren deze vluchtelingenkinderen, hoe ontving ons land ze destijds, en wat is ‘het geheim’ achter hun goede presteren? Migratiehistorica Marlou Schrover vergelijkt de vluchtelingen van toen met eerdere vluchtelingen en met de situatie van nu.

column

De column is deze week van John Jansen van Galen.

dienstplicht

Er moet maatschappelijke dienstplicht voor jongeren komen, vindt lijsttrekker Buma van het CDA. Want jongeren moeten leren iets terug te doen voor de samenleving. Ze moeten als het ware een beetje sociaal opgevoed. Nog niet zo heel lang geleden kenden we de militaire dienstplicht. Ook daar zouden jongeren beter uitkomen dan dat ze erin gingen. Maar hoe zat het met de vormende waarde van de dienstplicht? Wat waren de verwachtingen en werd er überhaupt over gedebatteerd?
Stan Meuwese promoveert aanstaande maandag op de geschiedenis van de dienstplicht van Napoleon tot op heden. De historicus is te gast.

geen stijl in de 18de eeuw

‘Wij leven thans in de eeuw der lastertongen; die het onbeschaamdste kan liegen, is de grootste Vrijheid- en Vaderlandsliever’. Zo schreef een journalist over Nederland in de achttiende eeuw. Patriotten en prinsgezinden, ofwel voorstanders van een republiek en voorstanders van het huis van Oranje, bedreven politiek op een manier die ons bekend voorkomt. Meningen, gevoelens waren belangrijker dan feiten en de waarheid, ach ja, de waarheid, was wat het beste uitkwam.
Cultuurhistorica Marleen de Vries beschreef de ranzige politieke achttiende-eeuwse praktijk in het essay Geen stijl of lange tenen. Wat de 18de eeuw ons kan leren over fatsoen. De auteur is te gast.

de franse intifada

Wekelijks bijna komen de beelden voorbij van de ellende in de banlieues. Van ontstellend hard politieoptreden en van woede en geweld van haar jongere inwoners. Er zou in de afgezette buitenwijken van de Franse steden een oorlog gaande zijn tussen de Franse staat en de voormalige onderdanen van het koloniale rijk, aldus schrijver en wetenschapper Andrew Hussey.
Hij schreef het boek De Franse intifada dat afgelopen week in Nederlandse vertaling verscheen.
Frankrijkkenner en historicus Niek Pas las het, bespreekt het boek en gaat in op de moeizame  omgang van Frankrijk met zijn dikwijls islamitische voormalig koloniale ingezetenen. 

het spoor terug: het rotanstoeltje

Vrijwel in elk huis stond vroeger wel een rotanstoeltje of een laag rotantafeltje met glazen blad. Tegenwoordig is Rotan hip en duur, maar in de jaren vijftig en zestig betekende het bezit van rotan het huiselijk geluk van Jan Modaal. En het aardige was: deze rotanmeubels waren helemaal niet exotisch. Integendeel, ze werd gefabriceerd in het goed vaderlandse Friese Noordwolde. Gerard Leenders reconstrueerde de fabricage van een oer-Nederlandse exotisch product. Lees hier een stuk uit de VPRO Gids over deze docu.