Buitenhof, zondag 12.10 op NPO1

Stef Blok

Stef Blok

Herhaling: maandag 10.00 op NPO2.

Stef Blok
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok is te gast. We spreken met hem over de Brexit, de moeizame verhouding met Rusland en hoe we om moeten gaan met de Amerikaanse president Trump.

Roofkunst
Veel Westerse musea hebben kunst in hun collectie die is geroofd uit de toenmalige koloniën. De Franse president Macron gooide onlangs de knuppel in het hoenderhok: alle koloniale roofkunst moet „tijdelijk of permanent” worden teruggegeven. Ook in Nederland speelt de kwestie: duizenden museumstukken zouden op dubieuze wijze uit de voormalige koloniën zijn gehaald. Volgt Nederland het Franse voorbeeld? En wat betekent dat voor Nederlandse musea? Te gast zijn: Wim Hupperetz, directeur van het Allard Pierson Museum in Amsterdam, en Wouter Veraart, rechtsfilosoof en hoogleraar aan de VU.

Barbara Ehrenreich
De Amerikaanse journalist en schrijver Barbara Ehrenreich noemt zichzelf een professionele mythbuster. Ze schreef verschillende artikelen en boeken waarin ze de mythe van de Amerikaanse droom doorprikt. Zo werkte ze maanden als serveerster en als winkelverkoopster om te laten zien dat je in Amerika onmogelijk kan rondkomen van het minimumloon. Het boek hierover Nickel and dimed: on (not) getting by in America betekende in 2001 haar internationale doorbraak. Volgende week ontvangt Barbara Ehrenreich de prestigieuze Erasmusprijs uit handen van Koning Willem-Alexander.

En: columnist Jeroen Smit ontleedt de reacties op het Brexit-akkoord van afgelopen week.


Presentatie: Jort Kelder
Eindredactie a.i.: Carel Kuyl

 

Heeft u vragen of opmerkingen?

U kunt ons bereiken via redactie@buitenhoftv.nl. Of deel uw mening via Facebook en Twitter.

advertentie