Buitenhof neemt uitgebreid de tijd voor vakkundig geleide diepte-interviews of discussies over politiek en actuele ontwikkelingen. Iedereen, van links tot rechts, die een rol speelt in het publieke debat is welkom voor professionele duiding van de actualiteit.

Elke zondag schuiven gezaghebbende politici, ceo’s, wetenschappers, experts, originele denkers en opiniemakers uit binnen- en buitenland aan die kritisch worden bevraagd op hun expertise, verantwoordelijkheid en waar nodig op hun geloofwaardigheid. Gedurende het seizoen hoor je bij Buitenhof verschillende geluiden, wat je kijk verrijkt op wat er in de wereld speelt.
Lees meer

Buitenhof, elke zondag 12:10 uur NPO1

herhaling maandag 09:30 NPO2

De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken stelde afgelopen week dat het een kwestie is van dagen, niet van weken, voordat Amerika besluit of het de stekker trekt uit de vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. Dit werd later ook bevestigd door president Trump. In Buitenhof: minister van Defensie Ruben Brekelmans over de gevolgen voor Europa en de oorlog in Oekraïne 
 
Na een hectische Haagse week waarin een moeizaam akkoord over de Voorjaarsnota werd bereikt, maakte NSC-leider Pieter Omtzigt betekend dat hij uit de politiek stapt. Wat betekent dit voor de verhoudingen in coalitie en de toekomst van het kabinet Schoof? Politiek verslaggever van NRC Lamyae Aharouay schuift aan.
 
Harvard, de oudste universiteit van Amerika is het nieuwste doelwit in de strijd tegen woke en vermeend antisemitisme van de regering-Trump. De president heeft deze week miljarden aan federale steun bevroren en dreigt nu ook de fiscale voordelen van de universiteit aan te pakken. Zijn eis: Harvard moet onder meer haar diversiteitsbeleid laten vallen. Wat betekent deze confrontatie voor andere universiteiten in de VS en Europa? Hierover bijzonder hoogleraar aan Harvard en hoogleraar Rechten  van de KU Leuven Alain-Laurent Verbeke.

 En in zijn nieuwe boek Wisselwachter beschrijft Geert Mak de Amerikaanse periode onder het presidentschap van Franklin Delano Roosevelt: 1933-1945. En over de relatie met Europa vanuit Amerikaans perspectief. Voortdurend dringen de parallellen met de huidige tijd op. Hoe houden we de democratie overeind?  Een gesprek over hoe Roosevelts grootste vertrouweling Harry Hopkins die vanuit de coulissen van de macht een groot aandeel had in het sociaal-economisch overheidsprogramma New Deal, én, na 1940, in het geallieerde bondgenootschap dat nazi-Duitsland versloeg.

Presentatie: Maaike Schoon
Eindredactie: Carel Kuyl

nieuwsbrief: blijf op de hoogte

Wie zijn de gasten in Buitenhof? Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.