Buitenhof

Klaas Knot, Brabant en de asielzoekers, Strijden in vreemde krijgsdienst

In deze uitzending: Klaas Knot, Brabant en de asielzoekers en Strijden in vreemde krijgsdienst

uitzending

Klaas Knot
Hoe stabiel is het voorzichtige economische herstel in een wereld van dalende olieprijzen, onrustige beurzen en een instortende Chinese economie? Kun je je daar als Nederland tegen wapenen en zo ja, hoe dan? Hoe gaat 2016 er in economisch opzicht uitzien? In deze aflevering van Buitenhof: de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot. Volgens Knot zou de Nederlandse overheid juist nu de economie weer aantrekt moeten bezuinigen.

Brabant en de asielzoekers
Het gemoedelijke Noord-Brabant staat op zijn kop. Varkenskoppen, kogelbrieven: de toon van het vluchtelingendebat verhardt snel. Waarom is het draagvlak voor asielzoekers op veel plaatsen verdwenen en hoe komt de rede terug in het debat? Een analyse van Wim van de Donk, commissaris van de Koning in Noord-Brabant.

Strijden in vreemde krijgsdienst
De arrestatie van oud-militair Jitse Akse vorige week leidde tot massale maatschappelijke verontwaardiging. Meer dan 50 duizend mensen betuigden online hun steun: dat hij op eigen initiatief IS-strijders zou hebben gedood maakt hem geen crimineel, maar juist een held. Het Openbaar Ministerie ziet het anders en onderzoekt de mogelijkheid tot vervolging wegens meervoudige moord. Zat Akse fout of maakt het OM een misser? In Buitenhof een debat tussen Mireille Grinwis-Veldman, advocaat van Jitse Akse, en Nico Schrijver, hoogleraar internationaal recht.

Schuim & As met Volkskrantcolumniste Sheila Sitalsing

Presentatie: Paul Witteman
Eindredactie: Corinne Hegeman

Fragmenten uit de uitzending