En: Paul Cliteur, Tamar de Waal, Sylvester Eijffinger, Bas van Bavel, Mirjam de Rijk, Sandra Phlippen

Deze week in Buitenhof

Inperking van de vrijheid van meningsuiting

De radicale imam Fawaz Jneid haalde op Facebook zo hard uit naar Ahmed Aboutaleb dat de Rotterdamse burgemeester nu onder beveiliging moet leven. Maar de imam wordt niet vervolgd, omdat hij binnen de grenzen van de wet zou opereren, zei het Openbaar Ministerie deze week. Het gevolg: grote commotie in de Tweede Kamer. Minister Grapperhaus wil nu de wet veranderen. Over de vervolging van Fawaz Jneid en de gevolgen van wetsverandering een debat tussen Paul Cliteur, hoogleraar rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden – hij schreef onlangs het boek In Naam van God, een boek over de wortels van religieus terrorisme - en Tamar de Waal, jurist en politiek filosoof aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Erdogan en de EU

De Turkse president Erdogan en de Europese leiders probeerden deze week in het Bulgaarse Varna de relaties te verbeteren. Het leverde niets op. Welke betekenis heeft dit voor de toetredingsonderhandelingen van Turkije en welke rol speelt de Turkijedeal?  Op 17 april komt de Europese Commissie met een oordeel over een lidmaatschap van het land. Kati Piri (PvdA), Turkije-rapporteur van het Europees Parlement, maakt alvast de balans op.

Kloof tussen arbeid en kapitaal

De Nederlandse economie draait als een tierelier. We merken dit alleen nog niet echt aan onze portemonnee. Klaas Knot van DNB en IMF-directeur Christine Lagarde pleitten daarom al voor een stijging van de lonen. In tegenstelling tot de lonen, stijgen de bedrijfswinsten wel. De discussie over de verdeling tussen arbeid en kapitaal lijkt daarmee weer terug van weggeweest. In Buitenhof een debat met Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie, Bas van Bavel, hoogleraar transities van economie en samenleving en onderzoeksjournalist Mirjam de Rijk.

Schuim & As

Aandacht voor het buitenlandse nieuws in Schuim & As, deze week met universitair docent aan de Erasmus Universiteit Sandra Phlippen.

Praat mee

Wilt u meepraten over de uitzending?

Ga samen met duizenden anderen in discussie op onze Facebookpagina.

Of laat uw mening horen op Twitter: @Buitenhoftv en #buitenhof.

Buitenhof terugluisteren

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

Blijf op de hoogte