En: Marianne Thamm, Alexander Münninghoff, Tom-Jan Meeus

Deze week in Buitenhof

Column Tom-Jan Meeus

NRC-journalist Tom-Jan Meeus leest een column aan het begin van de uitzending van Buitenhof.

Wim Pijbes over Droom en Daad

De nieuwe opdracht van Wim Pijbes als directeur van de Stichting Droom en Daad: Rotterdam weer op de culturele kaart zetten voor elke inwoner van de stad. Zo lanceerde hij onlangs de Feniksloods. Maar wat staat er nog meer op stapel? En hoe ziet hij het museum van de toekomst? Volgend weekend is Pijbes een van de sprekers op de Art Leaders Conference in Berlijn.

Alexander Münninghoff

De vijandigheid tussen Rusland en het Westen is gevaarlijker dan tijdens de Koude Oorlog. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, in een interview deze week. Toch maande Poetin zijn medewerkers om een minder agressieve toon aan te slaan tegen de Amerikanen. Zijn de Russen bang voor escalatie? En begrijpt het Westen de Russen wel voldoende? In Buitenhof een gesprek met Ruslandkenner, schrijver en oud-correspondent in Moskou Alexander Münninghoff.

Hitler, Verwoerd, Mandela en ik

Geen fantast had het zo gek kunnen verzinnen. Zo omschrijft haar goede vriend schrijver Tom Lanoye het bijzondere levensverhaal van de Zuid-Afrikaanse schrijver en onderzoeksjournalist Marianne Thamm. Haar vader was nazi en piloot bij de Luftwaffe. Haar moeder was een ongeletterde Portugese werkster uit een communistische familie. Haar ouders verhuisden naar Zuid-Afrika, waardoor Marianne opgroeide in een totalitair land tijdens de hoogtijdagen van de apartheid. Hoe leer je in die omgeving om fatsoenlijk, eerlijk en rechtvaardig te worden? Thamm zette haar levensverhaal op papier in het boek “De ondraaglijke blankheid van het bestaan”.

Praat mee

Wilt u meepraten over de uitzending?

Ga samen met duizenden anderen in discussie op onze Facebookpagina.

Of laat uw mening horen op Twitter: @Buitenhoftv en #buitenhof.

Buitenhof terugluisteren

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

Blijf op de hoogte