En: Casper Thomas, Anja Machielse, Paul Verhaeghe, Ann Demeester

Deze week in Buitenhof

Ahmed Aboutaleb

Hij is bijna 10 jaar burgemeester van de tweede grootste stad van Nederland. In deze tijd is de rol van de eerste burger veranderd. Steeds vaker ligt de burgemeester als crimefighter in de vuurlinie. Wat merkt hij daar zelf van? En wat vindt hij van deze veranderende rol van de burgervader? In Buitenhof: een gesprek met burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

De autoritaire verleiding

Erdogan, Orban, Trump, Modi en Poetin: allemaal autoritair, allemaal democratisch verkozen en populair in eigen land. Hoe kunnen we hun aantrekkingskracht begrijpen? Is er een nieuw soort leider opgestaan? En wat zegt dat over de houdbaarheid van onze liberale democratie? Publicist Casper Thomas zocht antwoorden en schreef daarover het boek ‘De autoritaire verleiding. De antiliberale wereldorde is aan een opmars bezig.’ 

Eenzaamheid

In een tijd waarin we online steeds meer sociale contacten hebben, lijken we ons steeds eenzamer te voelen. Een op de drie Nederlanders zegt wel eens eenzaam te zijn. Worden we inderdaad steeds eenzamer? En hoe komt dat dan? In Buitenhof: een gesprek met Anja Machielse, hoogleraar Empowerment van kwetsbare ouderen aan de Universiteit voor Humanistiek, en Paul Verhaeghe, hoogleraar Klinische psychologie en psychoanalyse aan de Universiteit Gent.

Column

Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, leest een column.

Praat mee

Wilt u meepraten over de uitzending?

Ga samen met duizenden anderen in discussie op onze Facebookpagina.

Of laat uw mening horen op Twitter: @Buitenhoftv en #buitenhof.

Buitenhof terugluisteren

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

Blijf op de hoogte