En: Sybrand Buma, Marijn Kruk, Pieter van den Blink, Sheila Sitalsing, Peter Vandermeersch, Hella Hueck

Deze week in Buitenhof

Gele hesjes

In Frankrijk lijkt de geest lijkt uit de fles. Wat begon met demonstraties tegen de aangekondigde belastingverhoging op brandstof, is een grote protestbeweging van ‘gele hesjes’ geworden. Een week geleden lieten demonstranten in Parijs een spoor van vernieling na. Auto’s werden in brand gestoken en winkels geplunderd. Ook in de provincie blijft het onrustig. ‘Les gilets jaunes’ blokkeren daar al weken wegen en rotondes. Wat is er aan de hand in Frankrijk? En wat betekent dit voor de positie van president Macron? In Buitenhof: een gesprek met oud-correspondent in Frankrijk Pieter van den Blink en Frankrijkcorrespondent Marijn Kruk.

Sybrand Buma

Te gast is verder de politiek leider van het CDA, Sybrand Buma. D66 verwijt Buma dat hij bij discussies over het klimaat voortdurend op de rem gaat staan. Komt er in Nederland voor de afgesproken datum van 21 december een klimaatakkoord? En bij wie wordt de rekening neergelegd? Verder praten we met Buma over wat er in Frankrijk met de gele hesjes gebeurt. Kan dat ook in Nederland gebeuren?

Politieke crisis in België

De Belgische regering gaat verder zonder de N-VA. Dat is de uitkomst van de politieke crisis die de regering een week lang in zijn greep hield. Reden voor het vertrek van de N-VA is het Marrakech-pact, dat premier Charles Michel maandag gaat ondertekenen. Zijn kabinet gaat verder als minderheidsregering. Aan tafel: Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC, en Peter De Roover van N-VA.

Column

Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing leest een column.

Buitenlandse kranten

Financieel journalist Hella Hueck bespreekt deze week de internationale kranten.

Praat mee

Wilt u meepraten over de uitzending?

Ga samen met duizenden anderen in discussie op onze Facebookpagina.

Of laat uw mening horen op Twitter: @Buitenhoftv en #buitenhof.

Buitenhof terugluisteren

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

Blijf op de hoogte