Deze week in Buitenhof

Cornelius Haga Lyceum

Vorige week meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat richtinggevende figuren op het Amsterdamse, islamitische Haga Lyceum contacten zouden onderhouden met een terroristische organisatie. Burgemeester Halsema bevroor daarop alle subsidies en eiste dat het bestuur van de school zou opstappen. De school zelf zegt dat er niets aan de hand is en dat hard bewijs ontbreekt. Wat zijn de grenzen van de vrijheid van onderwijs zoals vastgelegd in de Grondwet? Aan tafel: Marjolein Moorman, wethouder onderwijs voor de PvdA in Amsterdam, imam Azzedine Karrat en Hendrik Verweel, oud-rector van het Islamitisch College Amsterdam, een voorganger van het Haga Lyceum.

Aanslag in Christchurch

Brenton Tarrant, de extreemrechtse Australiër die vrijdag in Nieuw-Zeeland 49 moskeebezoekers dood schoot, liet zich inspireren door het idee van Le Grand Remplacement, ‘de grote vervanging’, een term afkomstig van de Franse extreemrechtse denker Renaud Camus. Wat is het gedachtegoed van deze Franse filosoof? In Buitenhof: een gesprek met Peter Vermaas, Frankrijk-correspondent voor NRC, over zijn ontmoeting met Renaud Camus.

Provinciale politici over de Provinciale Statenverkiezingen

In het campagnegeweld voor de Provinciale Statenverkiezingen ontbreekt één ding: provinciale politici. Terwijl er voor de provincies meer op het spel staat dan ooit: grote bedrijven die belast worden met een CO2-taks die misschien wel banen op het spel zet, de uitbreiding van Schiphol, de opening van vliegveld Lelystad. Wat willen zij van het Rijk, en wat garanderen zij hun kiezers? Een gesprek met Eric van der Burg, die op de lijst van de VVD staat voor de Eerste Kamer, Hubert Mackus, Statenlid voor het CDA in Limburg, en Adnan Tekin, gedeputeerde in Noord-Holland voor de PvdA.

Column

FD-journalist Hella Hueck leest een column over de energietransitie en de papieren werkelijkheid in Den Haag.

Praat mee

Wilt u meepraten over de uitzending?

Ga samen met duizenden anderen in discussie op onze Facebookpagina.

Of laat uw mening horen op Twitter: @Buitenhoftv en #buitenhof.

Buitenhof terugluisteren

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

Blijf op de hoogte