En: Marion van San, Mike Ackermans, Daniel Mügge, Ruud Koopmans, Edwin Bakker, Joost de Vries

Deze week in Buitenhof

Wat te doen met Nederlandse Syriëgangers?

Het kabinet kondigde vrijdag aan alsnog te overwegen Nederlandse vrouwen terug te halen uit detentiekampen in IS-gebied. Moeten ze wel terugkomen? En zo ja: wat staat ons te wachten? Daarover: Edwin Bakker, hoogleraar in Leiden en directeur van Centre for Terrorism and Counterterrorism, Marion van San, hoogleraar Jeugd en educatie aan de Vrije Universiteit, en Ruud Koopmans, hoogleraar sociologie aan de Humboldtuniversiteit in Berlijn.

Culturele pretentie

Wie van cultuur houdt, moet steeds vaker onderduiken uit angst uitgemaakt te worden voor "witte wijn-sippende elite”. Joost de Vries, schrijver en redacteur voor De Groene Amsterdammer, roept op tot culturele pretenties in zijn nieuwste boek Echte pretentie.

Hoe betrouwbaar zijn cijfers in de politiek?

De rekenmeesters liggen onder vuur. Vanuit politiek Den Haag werd er deze week snel met een beschuldigende vinger naar het Planbureau voor de Leefomgeving gewezen, toen bekend werd dat de energierekening hoger uitvalt dan het kabinet eerder aan de Tweede Kamer verteld had. Ligt het aan de cijfers of aan hoe ze in de politiek worden gebruikt? In Buitenhof: een gesprek met Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, Daniel Mügge, hoogleraar Politieke Arithmetiek aan de Universiteit van Amsterdam, en Mike Ackermans, hoofdredacteur Communicatie & Nieuws van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Praat mee

Wilt u meepraten over de uitzending?

Ga samen met duizenden anderen in discussie op onze Facebookpagina.

Of laat uw mening horen op Twitter: @Buitenhoftv en #buitenhof.

Buitenhof terugluisteren

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

Blijf op de hoogte